Oost-Europa krijgt injectie van 24,5 miljard

De kwetsbare bankensector in Midden- en Oost-Europa zal worden ondersteund met een internationale kredietlijn ter waarde van 24,5 miljard euro. Dat is vanochtend bekendgemaakt. De Europese Investeringsbank (EIB) zal het grootste deel van het fonds voor zijn rekening nemen (11 miljard euro), het resterende bedrag is afkomstig van de Oost-Europabank EBRD en de Wereldbank.

Het geld moet vooral ten goede komen aan het midden- en kleinbedrijf in de regio, dat een belangrijke rol zal spelen in het toekomstige economische herstel. De kapitaalinjectie zal worden gespreid over twee jaar. „De groeiende integratie van Europa is jarenlang een bron van welvaart en wederzijds profijt geweest”, aldus EBRD-baas Thomas Mirow in een verklaring. „We moeten niet toestaan dat dit proces ongedaan wordt gemaakt. Onze instituties werken samen om praktische, efficiënte en snelle oplossingen te vinden voor de crisis in Oost-Europa.”

Vorige week ontstond paniek op valuta- en aandelenmarkten over de economische situatie in Oost-Europa, nadat kredietbeoordelaar Moody’s in een rapport had gewaarschuwd voor het risico dat Westerse banken met grote belangen in de regio lopen. Dit zou vooral gelden voor Oostenrijkse en Zweedse banken.

Veel Midden-Europeanen hebben hypotheken in buitenlandse valuta. Nu de nationale munten daar onder druk staan wordt gevreesd voor betalingsproblemen. „Dit is een moment voor Europa om de handen ineen te slaan”, aldus Robert Zoellick, directeur van de Wereldbank. „We moeten voorkomen dat de prestaties van de laatste twintig jaar ongedaan worden gemaakt door een economische crisis die snel in een menselijke crisis aan het veranderen is.”

Het steunfonds moet bedrijven onder meer in staat stellen om hun schulden te financieren. De initiatiefnemers hopen dat de kredietenstroom zo weer op gang zal komen. Het gaat volgens hen om „snelle, grootschalige en gecoördineerde financiële hulp”, die de plannen van verschillende overheden moet aanvullen.

De EBRD is opgericht in 1991 om in het voormalige Oostblok de transformatie van centraal geleide economieën naar vrije markten te vergemakkelijken. De bank investeert in zo’n 30 landen, inclusief Moldavië, Oekraïne en Rusland.