Onderzoek van de FIFA: 6+5-regel niet verboden

Bij de invoering van de zogenoemde 6+5-regel overtreedt de FIFA geen Europese wetten. Dat is de conclusie van vijf deskundigen van INEA, het instituut voor Europese aangelegenheden. „Ik ben blij met deze uitkomst”, aldus Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond, tijdens een persconferentie gisteren in het Europees Parlement.

De regel die de FIFA wil invoeren dwingt voetbalclubs minimaal zes spelers uit het eigen land op te stellen in de basiself en dus maximaal vijf buitenlandse voetballers. Bestaande wetten schrijven echter vrij verkeer van werknemers voor in de landen van de Europese Unie. De uitkomst van het onderzoek dat de FIFA liet uitvoeren zegt echter dat wel grenzen mogen worden gesteld aan buitenlandse voetballers in clubverband.

„Deze studie bevestigt dat wij geen Europese wetten overtreden”, zei Blatter. „Wij willen graag de ontwikkeling van jonge spelers bevorderen, nationale teams beschermen en de sport eerlijk en onvoorspelbaar houden. Het Internationaal Olympisch Comité steunt ons plan, net als andere sportbonden. Sporten als basketbal, handbal, ijshockey, rugby en volleybal hebben met dezelfde problemen te maken.”

UEFA-voorzitter Michel Platini riep vorig jaar al op voor de sport een aparte status te creëren. „Europa moet zijn standpunt wijzigen. Het moet sport gebruiken om te inspireren in plaats van te onderwerpen aan wankele en op vooroordelen gebaseerde idealen.” Ook stipte Platini nogmaals de handel in jonge voetballers aan. „Kinderhandel bestaat nog steeds, ook in Europa”, zei hij.

De 6+5-regel zou volgens Maarten Fontein, bestuurslid van de organisatie Europese voetbalclubs (ECA), weinig steun van de clubs krijgen. „Afgezien van het feit dat dit in strijd is met de internationale wetgeving, denk ik dat honderden clubs dan niet meer kunnen bestaan”, voorspelde Fontein onlangs in NRC Handelsblad. „De maatregel zal ook de kleinere clubs treffen, zoals Roda JC.”