Onderzoek FIFA: '6+5'-regel niet verboden

Bij de invoering van de zogenoemde ‘6+5’-regel overtreedt de FIFA geen Europese wetten. Dat is de conclusie van vijf deskundigen van INEA, het instituut voor Europese aangelegenheden. „Ik ben blij met deze uitkomst”, aldus Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond, tijdens een persconferentie gisteren in het Europees Parlement.

De regel die de FIFA wil invoeren dwingt voetbalclubs minimaal zes spelers uit het eigen land op te stellen in de basiself en dus maximaal vijf buitenlandse voetballers. Bestaande wetten schrijven echter vrij verkeer van werknemers voor in de landen van de Europese Unie. De uitkomst van het onderzoek dat de FIFA liet uitvoeren zegt echter dat grenzen mogen worden gesteld aan het aantal buitenlandse voetballers in clubverband.

„Deze studie bevestigt dat wij geen Europese wetten overtreden”, zei Blatter. „Wij willen graag de ontwikkeling van jonge spelers bevorderen, nationale teams beschermen en de sport eerlijk en onvoorspelbaar houden. Het Internationaal Olympisch Comité steunt ons plan, net als andere sportbonden. Sporten als bijvoorbeeld basketbal, handbal, ijshockey, rugby en volleybal hebben met dezelfde problemen te maken.”

De Europese Commissie toonde zich in een eerste reactie niet onder de indruk van het rapport. „Onze eerste indruk is dat we onze mening niet bij hoeven te stellen”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. „De ‘6+5’-regel is gebaseerd op direct onderscheid wegens nationaliteit. Dat is in strijd met de fundamentele principes van de Europese wetgeving.”

De woordvoerder vertelde de FIFA dat de Europese Commissie het rapport gaat bestuderen. „Uiteindelijk is het laatste woord altijd aan het Europees Gerechtshof.”

In Nederland is Johan Cruijff een van de meest uitgesproken voorstanders van de 6+5-regel. Volgens de oud-voetballer en oud-trainer is het invoeren van de regel goed voor de voetbalsport omdat het de eigen jeugd van een land stimuleert en ook leidt tot minder roofbouw op talenten uit het buitenland. Ook bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal heeft zich een voorstander van de regel getoond: „Het is jammer dat er steeds minder Nederlanders in de Nederlandse competitie spelen.” De 6+5-regel zou dat tegengaan.