NRCBOEKEN.NL

Boris Pasternak Foto AFP Boris Pasternak (1890-1960), romancier russe, prix Nobel de littérature 1958. HRL-500369 Dokter Zjivago ROGER_VIOLLET

‘Raar jaar’ voor vreemde boektitels

Naar jaarlijkse gewoonte is de shortlist vrijgegeven voor de Diagram Prize voor de vreemdste boektitel. De jury was van oordeel dat het ‘om een uitzonderlijk raar jaar’ ging, qua vreemde boektitels en kreeg een bijzonder hoog aantal inzendingen te verwerken. Genomineerd zijn o.a: Baboon Metaphysics. The Evolution of a Social Mind van Dorothy L. Cheney en Robert M. Seyfarth, Strip and Knit with Style van Mark Hordyszynski en The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais van Philip M Parker. De winnaar wordt bekendgemaakt op 27 maart. (DL)

CIA hielp Boris Pasternak aan Nobelprijs

In een nieuw boek bewijst literair historicus Ivan Tolstoy – overigens nazaat van – naar eigen zeggen nu onomstotelijk dat de CIA Dokter Zjivago, de anti-Sovjetroman uit 1957 van de Russische schrijver Boris Pasternak (1890-1960) zelf in het Russisch heeft uitgegeven. Pasternaks boek was eerst in een Italiaanse vertaling verschenen. Op voordracht van Albert Camus wilde het Nobelprijscomité Pasternak de hoogste literaire eer toekennen. Voorwaarde was wel dat Dokter Zjivago in het Russisch moest verschijnen. In de Sovjet-Unie passeerde het boek niet langs de censoren, maar de CIA sprong aldus bij. (HC)

Rushdie vindt ‘Slumdog’ helemaal niks

Salman Rushdie is niet te spreken over de met Oscars overladen film Slumdog Millionaire. ‘De film stapelt de onwaarschijnlijkheden op elkaar’, zo zei hij tijdens een lezing in Atlanta. Hij vroeg zich af hoe het kan dat de personages zich bijvoorbeeld van de ene scène in de andere scene 1.000 mijl verderop bevinden en plots vlakbij de Taj Mahal opduiken, én hoe ze in India aan wapens kunnen komen. (DL)

NIEUWSLEZEN

Kerndreiging

Syrië heeft een raketbasis gebouwd op de plek waar volgens de VS tot september 2007 een nucleaire reactor in aanbouw was, en Noord-Korea is van plan om op korte termijn een raket te lanceren. Wat is de rol van nucleaire dreiging in de hedendaagse internationale politiek? Diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel besprak in Boeken van 08.02.08 drie boeken hierover: Arsenals of Folly. The Making of the Nuclear Arms Race (Knopf). The Atomic Bazaar, the Rise of the Nucleair Poor van William Langewiesche (Penguin) en On Nuclear Terrorism van Michael Levi (Harvard University Press). Het einde van de Koude Oorlog heeft paradoxaal genoeg gezorgd voor een verdere verspreiding van nucleair wapentuig. Langewiesche laat zien hoe de wapenwedloop zich eind vorige eeuw verspreidde naar landen als Noord-Korea, Libië en Iran. Maar hoe groot de dreiging nu precies is, blijft in dit boek volgens Eijsvoogel onduidelijk. Dan is On Nuclear Terrorism helderder, een soort nuchter handboek voor nucleaire terreurbestrijding.

Recentelijk publiceerde Michael Krepon, een vooraanstaande expert op dit gebied, Better Safe than Sorry: The Ironies of Living with the Bomb (2009). Hierin betoogt hij dat de wereld meer mogelijkheid heeft dan voorheen om nucleaire dreiging af te wenden. De combinatie van afschrikking met conventionele wapens en intensieve diplomatie heeft niets van zijn kracht verloren. Moet de aankondiging van Noord-Korea dan gezien worden als een ronde in het diplomatieke spel, of is dat al te geruststellend? (MS)

OP DE SITE

Lezen &cetera Live

Hoor de schrijvers spreken: Robert Vuisje over zijn debuutroman Alleen maar nette mensen, Russell Shorto over zijn ‘literaire detective’ De botten van Descartes, en Herman Koch over Het diner, de onverwachte nummer 1 van de Bestseller Top 6. Ze waren te gast in Theater Donner bij de Boeken-talkshow Lezen &cetera Live, en zijn nu als audiobestand te beluisteren.

M.m.v. Hans Cottyn, Dirk Leyman en Maartje Somers.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Maartje Somers
    • Dirk Leyman