Nog meer banen weg bij Wavin

De Zwolse fabrikant van kunststof buizen Wavin gaat wegens de economische crisis nog meer mensen ontslaan. Vorig jaar verdwenen er al 650 banen bij het bedrijf. Nu schrapt het bedrijf nog eens 450 banen. De winst van het bedrijf is in 2008 met ruim 65 procent gedaald tot 32,1 miljoen euro in vergelijking met 2007.

Het schrappen van de 1.100 banen moet jaarlijks een besparing van 40 miljoen euro opleveren. De eenmalige kosten van de reorganisatie bedragen 30 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. In totaal werken bij het bedrijf ruim 7.000 mensen.

Topman Philip Houben van Wavin zei vanochtend in een toelichting op de cijfers dat het bedrijf vooral last heeft van de problemen in de Europese bouwsector. Dat begon in de loop van 2008 en werd daarna alleen maar erger, aldus Houben. „Naast marktverval hadden we te maken met sterk stijgende grondstofprijzen tegen het midden van het jaar, aanzienlijke voorraadvermindering bij afnemers en de negatieve effecten van de afzwakking van vreemde valuta ten opzichte van de euro.”

De omzet van het Zwolse bedrijf daalde in 2008 met 2,3 procent tot 1,58 miljard euro. Vooral in Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken daalde de omzet van het bedrijf.

In Groot-Brittannië had Wavin veel last van de ingestorte woningbouw. De omzet daalde daar met 29,5 procent. Vorig jaar werden in Groot-Brittannië en Ierland al 455 banen geschrapt en dit jaar zullen er nog eens 165 arbeidsplaatsen verdwijnen. Wavin verwacht voorlopig geen verbetering. Het denkt dat de omzet in het begin van 2009 nog verder zal dalen.