Nederlandse 'bomlegger' accepteert 25 jaar cel VS

De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al-D. accepteert in de Verenigde Staten 25 jaar gevangenisstraf. Hij legde gisteren voor de federale rechtbank in Washington een bekentenis af. Al-D. sloot daarvoor een overeenkomst met de Amerikaanse justitie, zegt zijn Nederlandse advocaat Victor Koppe.

De Nederlander van Iraakse afkomst is de eerste verdachte van het leggen van bermbommen in Irak die in de Verenigde Staten wordt bestraft. Met de bekentenis voorkomt al-D. een proces tegen hem en wordt hem een lagere straf opgelegd. De rechtbank in Washington moet de straf formeel nog opleggen. Dat gebeurt naar verwachting op 15 april.

Wesam al-D. mag de straf in Nederland uitzitten. Het Amerikaanse vonnis wordt omgezet naar Nederlandse strafmaat. Dit waren de voorwaarden van de Nederlandse autoriteiten om al-D. in 2007 aan de VS uit te leveren. Advocaat Koppe verwacht dat al-D. binnen een half jaar naar Nederland wordt overgebracht. Hij denkt dat al-D. dan vrij snel vrij zal komen.

De Amerikaanse autoriteiten hadden om zijn uitlevering gevraagd, omdat al-D. betrokken zou zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003. Hij zou in Irak hebben geholpen met het leggen van bermbommen. Tijdens zijn voorgeleiding zei hij onschuldig te zijn. Volgens Koppe is er wat dat betreft niets veranderd. „Het liefst had hij een juryproces gehad. Hij voelt zich gefrustreerd omdat hij een valse bekentenis heeft moeten afleggen.”