Nederlandse ?bomlegger? accepteert 25 jaar cel

De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al-D. heeft gisteren voor de federale rechtbank van Washington een gevangenisstraf van 25 jaar geaccepteerd. Al-D. had een overeenkomst met de Amerikaanse justitie gesloten om een bekentenis af te leggen.

Wesam al-D. , Iraakse Nederlander, is de eerste verdachte van het leggen van bermbommen in Irak, die in de Verenigde Staten wordt bestraft. Met de bekentenis voorkomt Al-D. een proces tegen hem en wordt hem een lagere straf opgelegd. De rechtbank in Washington moet al-D de straf formeel nog opleggen. Naar verwachting gebeurt dat op 15 april.

Al-D. mag de straf in Nederland uitzitten. Het Amerikaanse vonnis wordt bij zijn terugkeer omgezet naar Nederlandse strafmaat. Dit waren de voorwaarden van de Nederlandse autoriteiten om Al-D. in 2007 aan de Verenigde Staten uit te leveren. Dit geldt ook voor andere Nederlanders die aan Amerika worden uitgeleverd.

Tijdens zijn voorgeleiding twee jaar geleden zei Al-D onschuldig te zijn. Volgens zijn Nederlandse advocaat Victor Koppe is wat betreft dat standpunt niets veranderd: „Als je de situatie in de federale gevangenis in Washington kent, zou je zelfs de moord op Kennedy bekennen.” De Amerikaanse autoriteiten hadden om zijn uitlevering gevraagd, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.

De voormalig dameskapper uit Amersfoort reisde in 2003 vanuit Nederland naar Irak en zou daar hebben geholpen met het leggen van bermbommen om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen. Hij zou dat hebben gedaan samen met een groepering die zich ‘Strijders van Fallujah’ noemde. Volgens Al-D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats Fallujah gegaan om te trouwen. Daar werd hij door Iraakse strijders meegenomen en gedwongen om filmopnames te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg, zei hij nadat hij was opgepakt.