Na 16 penalty?s is het over voor FC Twente

FC Twente verloor gisteren de return tegen Olympique Marseille in Enschede: 0-1.

De Franse ploeg is in de achtste finales van de UEFA Cup de tegenstander van Ajax.

Geen ploeg uit de eredivisie speelde dit seizoen zo veel officiële wedstrijden als FC Twente. De veel belaste ploeg van trainer Steve McClaren slaagde er gisteravond in het 37ste duel niet in Olympique Marseille een tweede keer te overrompelen. Maar de ploeg uit de Franse havenstad mocht zich in Enschede pas na een overwinning (1-0), een doelpuntloze verlenging en zestien strafschoppen tot de laatste zestien ploegen in de UEFA Cup rekenen.

„Ik ben teleurgesteld, vooral over de manier waarop we zijn uitgeschakeld”, zei McClaren na afloop. „We waren dichtbij en toch zo ver weg van de volgende ronde. Ik vind dat we de betere ploeg waren over twee wedstrijden tegen een Europese topploeg. We kunnen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.”

Trainer Erik Gerets van Olympique had aangekondigd meer risico te nemen dan bij de heenwedstrijd, waarin Marko Arnautovic het enige doelpunt had gemaakt. De Belgische oud-speler en -coach van PSV wijzigde zijn basiselftal op zeven posities, maar zag zijn nieuwelingen weinig fantasierijk beginnen. Zo wist vleugelverdediger Taye Taiwo na een kwartier al niets anders te bedenken dan een schot van dertig meter, waarbij de bal enkele meters naast het doel belandde.

Hoewel de aanhang van FC Twente op een spandoek van tientallen meters aankondigde dat de hel zou losbreken, begon ook de thuisploeg niet spectaculair. Het elftal van voormalig Engels bondscoach McClaren, die buitenspeler Eljero Elia (geschorst) en verdediger Peter Wisgerhof (niet speelgerechtigd) moest missen, leek niet te kunnen kiezen tussen de voorsprong koesteren of uitbreiden. FC Twente oogde aanvallend onmachtig, waarbij vooral opviel dat Romano Denneboom een onwaardige vervanger is van Elia. In het eerste half uur kwam FC Twente niet verder dan een schot van middenvelder Wout Brama, dat kracht en richting miste.

Na bijna een half uur klonk de eerste opwinding in de uitverkochte Grolsch Veste. Scheidsrechter Alon Yefet moest vlak voor een vrije trap voor Olympique optreden bij een opstootje tussen Marko Arnautovic en Renato Civelli, die de aanvaller van FC Twente in zijn gezicht raakte. Bij de vrije trap die volgde, demonstreerde begaafde spelmaker Hatem Ben Arfa zijn traptechniek. Van zo’n 25 meter schoot de Fransman met Tunesische ouders de bal buiten het bereik van doelman Sander Boschker op de linkerdoelpaal. Via de rechterpaal passeerde de bal de doellijn: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft lieten spelers en supporters van de Tukkers zich even op de kast jagen door gemenigheden van Olympique. Zo liep Arnautovic op de achterlijn in de uitgestoken noppen van Ronald Zubar en sprong Mamadou Samassa op de tenen van Edson Braafheid. Beide Fransen kwamen weg met een gele kaart. Douglas en Arnautovic kregen nog voor rust kansen op de rand van het strafschopgebied, maar schoten recht op doelman Steve Mandanda.

In de tweede helft bepaalde FC Twente het spel, al kwam de ploeg tekort om het de winnaar van de Champions League van 1993 echt lastig te maken. De aanvallen leverden kansen op voor Arnautovic en N’Kufo, die beiden op doelman Mandanda stuitten. Een rake kopbal van Douglas werd afgefloten wegens buitenspel. Olympique beperkte zich tot enkele uitvallen en was nog het dichtst bij een tweede doelpunt met een afstandsschot van Benoit Cheyrou, waarop doelman Boschker redde.

In de verlenging dicteerde FC Twente opnieuw en maakten beide ploegen zich schuldig aan grove charges, waarbij scheidsrechter Yefet vooral Olympique ontzag. Kansen waren er voor invaller Youssouf Hersi en Douglas, maar zij konden een strafschoppenserie niet voorkomen. Daarin miste N’Kufo meteen de eerste penalty, maar later schoot ook Karim Ziani van Olympique de bal naast het doel. De misser van verdediger Slobodan Rajkovic vanaf elf meter werd FC Twente uiteindelijk fataal.

    • Michiel Dekker