Muiterij in Bangladesh neergeslagen

Bengaalse veiligheidstroepen hebben vannacht de muiterij van de grensbewakingsmilities die woensdag uitbrak neergeslagen. Ten minste veertig mensen kwamen om het leven. Inmiddels zijn honderden vluchtende muiters door het leger gearresteerd.

Dit meldden vandaag lokale televisiestations. Een legerwoordvoerder maakte aan het begin van de middag bekend dat een massagraf is aangetroffen met de lichamen van tientallen officieren. Het precieze aantal dodelijke slachtoffers staat nog niet vast.

Het leger heeft inmiddels overal in het land wegversperringen opgericht. De opstandige grenswachten was in een eerdere fase amnestie beloofd in ruil voor hun overgave. Naar het zich laat aanzien geldt die afspraak niet voor degenen die probeerden te vluchten.

Woensdag openden manschappen van het 2.000 man tellende Bangladesh Rifles (BDR), de officiële naam van de paramilitaire grenstroepen, het vuur op hun meerderen. De manschappen zijn van mening dat zij zwaar worden onderbetaald en hebben te kampen met slechte arbeidsomstandigheden. De bevelvoerende officieren zijn afkomstig uit het reguliere leger.

De muiters bezetten woensdag hun hoofdkwartier in de hoofdstad. Later sloeg de muiterij ook over naar andere steden. Gisteren rolden tanks Dhaka binnen met als gevolg dat de leden van de paramilitaire grensbewakingstroepen hun wapens weer neerlegden en de witte vlag hesen ten teken van hun overgave.

Velen van hen vluchtten gisteravond gebruik makend van de duisternis in burgerkleding weg. Volgens een legerwoordvoerder zijn inmiddels 230 muiters in de buitenwijken van Dhaka opgepakt. In de stad Savar, veertig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad werden nog eens 68 vermoedelijke muiters opgepakt.

De Bengaalse premier Sheikh Hasina werd vandaag geprezen voor het snel beëindigen van de muiterij. De opstand was de eerste test van Hasina die vorige maand aantrad nadat het land voor twee jaar onder controle hand gestaan van een door het leger geïnstalleerde noodregering. Volgens een politiek analist heeft premier Hasina het land „behoed voor een ramp”. De democratisch gekozen Hasina wil volgens deze analist aantonen dat zij kan zorgen voor stabiliteit die het land weer aantrekkelijk kan maken voor buitenlandse investeerders en voor donorlanden om Bangladesh weer op de been te krijgen. (Reuters, AP)