mensen

Pepijn Bierenbroodspot (43) heeft gisteren de Nieuwe Schrijversprijs 2008-2009 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn debuutroman Femplex, maakten de organisatoren AKO en Free Musketeers bekend. De Nieuwe Schrijversprijs is in het leven geroepen om onbekend talent in het grote manuscriptenaanbod te ontdekken. (ANP)

Het Franse filmarchief Cinémathèque Française in Parijs betoont in maart uitgebreid eer aan de in 1989 overleden Nederlandse filmmaker Joris Ivens. In een retrospectief zijn in het filmmuseum in Parijs in totaal vijftig films van Ivens te zien. (ANP)

Beeldend kunstenaars Yoko Ono en John Baldessari krijgen in juni op de Biënnale van Venetië beiden een oeuvreprijs uitgereikt, de zogenaamde ‘Golden Lion for Lifetime Achievement’. (NRC)

Clint Eastwood (78) heeft gisteren al een oeuvreprijs van de organisatie van het filmfestival in Cannes gekregen. Eastwood nam de speciale Gouden Palm in Parijs in ontvangst. De laatste film van Eastwood die in Cannes te zien was, was Changeling met Angelina Jolie in 2008 . Die film bleef onbekroond.

Oasis is door de lezers van muziekmagazine NME uitgeroepen tot beste Britse band. De broertjes Gallagher waren genomineerd voor zeven NME Awards, maar namen er gisteren maar één mee naar huis. (BBC)