Leo van Vliet bondscoach wegrenners

Leo van Vliet is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse wielerprofs op de weg. Dat heeft wielerbond KNWU gisteren in Nieuwegein bekendgemaakt. Van Vliet volgt Egon van Kessel op, van wie het contract niet werd verlengd.

De 53-jarige Van Vliet stapte in 1978 over van de amateurs naar de profs. Een jaar later won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk (zevende etappe, van St.Hilaire naar Deauville) en zegevierde in 1983 in de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem. Hij beëindigde zijn carrière in 1986. De afgelopen jaren fungeerde Van Vliet als wedstrijdleider van de Amstel Gold Race.

Ook in drie andere categorieën benoemde de KNWU nieuwe mensen. Het gaat om Thorwald Veneberg (weg junioren/beloften), Jan Weevers (mountainbike) en Eelke van der Wal (aangepast wielrennen). Bas de Bever (fietscross), Johan Lammerts (vrouwen) en Peter Zijerveld (talentcoach) bleven in functie. Met een baancoach worden momenteel gesprekken gevoerd.

De benoemingen maken deel uit van het Topsportbeleidsplan 2009-2012 dat de KNWU donderdag presenteerde. Daarin staat professionalisering voorop. De bond kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, legde sporttechnisch directeur Gerrit Middag uit. „We willen met name in de olympische disciplines structureel tot de top acht van de wereld behoren. Daarvoor gaan we meer met kleine onafhankelijke selecties dagelijks trainen. We heben nu al een trainingscentrum op Papendal, in de toekomst willen we ook zoiets opzetten in Zuid-Frankrijk, waar nu de fietscrossers al veel trainen”, aldus Middag.

Van Vliets werkzaamheden omvatten niet meer dan ongeveer drie weken per jaar, maar de oud-renner wordt gezien als een boegbeeld. „Leo weet hoe de hazen lopen en heeft een enorme ambitie, daarbij is hij een onafhankelijk denker”, zei KNWU-voorzitter Marcel Wintels. Van Vliet zelf sprak gisteren in Nieuwegein van een uitdaging: „Ik moet af en toe nieuwe dingen doen. We gaan er een mooi verhaal van maken.

Wintels noemde Van Vliet een mooi boegbeeld voor de plannen van de bond om te professionaliseren. „Hij is iemand met ambitie, die vanuit kansen durft te denken en weet hoe de hazen lopen. Iemand ook die zowel aan liefhebbers als aan insiders iets kan uitleggen.”

Van Vliet, onder meer koersdirecteur van de Amstel Gold Race, is een markant persoon, iemand die contacten heeft in alle geledingen van de wielersport en daarbij een geslaagd zakenman. Zijn werkzaamheden krijgen eigenlijk pas in het najaar vorm. „Natuurlijk is een wereldkampioen afleveren het doel. Ik heb er zin in. Ik moet af en toe nieuwe dingen doen.” (ANP)