Kreizberg vertrekt als chef NedPhO

Yakov Kreizberg, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, stopt in 2011. Hij is niet beschikbaar voor het leiden van 2 à 3 producties per jaar bij De Nederlandse Opera, zoals het orkest graag wil.

Kreizberg, die in Londen woont en in 2003 aantrad, wil niet zoveel opera dirigeren, omdat hij dan te weinig tijd overhoudt voor gastdirecties elders. Orkest en Opera zijn met verschillende kandidaten in gesprek, onder wie Marc Albrecht.

Voor het project NedPhoGo, dat orkestmuziek brengt op locaties als scholen en buurtcentra, is een hoofdsponsor gevonden: investeringsmaatschappij Cyrte. Het contract met een van de twee orkesthoofdsponsoren, Amvest, loopt in juni af. Een opvolger is niet gevonden. Als dat zo blijft, zal dat inhoudelijke gevolgen hebben voor de programmering in 2010/2011.

Het NedPhO, dat na 2013 weg moet uit de Beurs van Berlage, is nog op zoek naar een nieuwe behuizing. Een voorkeursoptie is de bouw van een extra ruimte binnen of op het huidige Muziektheater; daarover wordt binnenkort met architect Cees Dam gesproken.

Het Koninklijk Concertgebouworkest, dat ook deze week zijn nieuwe plannen bekendmaakte, viert het Mahlerseizoen 2010 (150ste geboortejaar) - 2011 (100ste sterfjaar) met een over twee seizoenen uitgesmeerde cyclus van alle symfonieën. Dirigenten zijn onder anderen Haitink, Boulez, Gatti, Jansons en Fischer.

De Kerstmatinee, ook met Mahler, wordt voor het eerst in de orkesthistorie niet geleid door de chef-dirigent maar door Bernard Haitink.

In het reguliere seizoen is de moderne muziek bij het KCO breder verdeeld over de series, terwijl in de eigentijdse A-serie ook hoogromantische publieksfavorieten klinken. Algemeen directeur Jan Raes, onlangs begonnen, presenteert zijn beleidsplan op de toekomst later dit jaar. Eerdere plannen de eigen inkomsten te verhogen door meer in het buitenland te spelen, minder vaak de opera te begeleiden en minder eigentijdse muziek te spelen, zijn vooralsnog niet verwezenlijkt; het orkest wil graag samenwerken met De Nederlandse Opera, mits overeenstemming wordt bereikt over repertoire, dirigent en regisseur.

Het Residentie Orkest focust komend seizoen op vroege muziek van Mahler, gecombineerd met muziek van tijdgenoten.