Knallende kudoro

Buraka Som Sistema Foto AFP to go with AFP story by Anne Le Coz (L-R) Portuguse band Buraka Som Sistema members DJ Riot, Lil'John, condutor and Kalaf pose in Lisbon on November 8, 2008, before a concert at Voz do Operario for the presentation of their album named Black Diamond. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG AFP

cd pop

Buraka Som Sistema: Black Diamond * * * *

Sommige muzikanten herken je direct aan hun eigen geluid. Zangeres M.I.A. is er zo een. Zonder op de achterkant van het hoesje te hebben gekeken, leidt de rapzang op de cd van Buraka Som Sistema direct naar haar. Quasi verveeld, tegen het onverschillige aan, en desondanks in een flink tempo ‘praatzingt’ ze haar zinnen.

M.I.A. is een van de gasten op het uitstekende album van Buraka Som Sistema. Deize Tigrona laat zich ook niet onbetuigd, met opruiende zang in het nummer Aqui Para Voces en rapper Kano kan er ook wat van in het ontregelende Skank and Move.

Dat alles maakt het album Black Diamond een feest voor het oor – en de heupen niet te vergeten. Al vanaf de eerste tonen gaat het los. In de verte zwelt een sirene aan, afkomstig van een overstuurde synthesizer, gevolgd door een onweerstaanbare beat en een eenstemmige rap. De sirene giert ondertussen verder.

Buraka Som Sistema bestaat uit drie producers/dj’s en een mc. Het collectief zetelt in de Portugese immigrantenstad Lissabon.

De toevoeging ‘immigrant’ is van belang, want Buraka Som Sistema – vernoemd naar de immigrantenwijk Buraka – brengt vele soorten muziek bij elkaar. Traditionele Angolese muziek, Latijns-Amerikaanse ritmes, Portugese zang, Jamaicaanse ragga, Londense drum ’n bass en de overspannen elektronica uit de house vormen samen een vorm van dansmuziek die furore maakt onder de naam ‘Kuduro’.

Kuduro is afkomstig uit Angola. Soms refereren de mannen van Buraka Som Sistema ook aan die herkomst, als ze tussen de nummers door iets zeggen over bloeddiamanten uit het Afrikaanse land. Maar nergens verzandt de plaat in politieke correctheid.

Het woeste tempo uit het begin wordt onverminderd voortgezet. „All aboard!”, schreeuwt M.I.A. aan het begin van het tweede nummer, Sound of Kuduro, opgewekt, waarna ze haar raps als een serie pistoolschoten door de wijk Buraka laat klinken. Het liedje heeft op YouTube al een bescheiden hitstatus.

Het nummer Kalemba blijft eveneens in het hoofd hangen. Het pakkende refrein „Weque weque”, dat indirect verwijst naar Mory Kantes „yeke yeke” uit de jaren tachtig, wordt gezongen door een stel opgewekte schoolmeisjes.

Maar M.I.A. springt er bovenuit. De in Londen woonachtige dochter van een Sri Lankaanse Tamil Tijger houdt haar reputatie van rappende straatkat ook op deze plaat hoog.

    • Yaël Vinckx