'Ingrid Betancourt was als een prinses'

Een internationale solidariteitscampagne maakte van haar de bekendste gijzelaar ter wereld. Wereldwijd werd met haar meegeleefd als er foto’s werden vrijgeven waarop ze vastgeketend, vermagerd en terneergeslagen in de jungle zat. Na haar bevrijding uit handen van guerrillabeweging FARC werd ze voorgedragen voor een Nobelprijs voor de Vrede.

Volgens sommigen van haar medegevangenen was Ingrid Betancourt echter een bron van irritatie. De Frans-Colombiaanse politica gedroeg zich als een „prinses”, „arrogant” en „dominant”. Dit stellen twee van haar voormalige medegijzelaars in hun gisteren verschenen boek ‘Out of Captivity’.

De Amerikaanse militaire contractanten Keith Stansell, Tom Howes en Marc Gonsalves beschrijven erin hoe ze in 2003 ze met hun vliegtuigje crashten, in handen vielen van de FARC om pas begin juli 2008 – samen met Betancourt en nog tien gijzelaars – bevrijd te worden.

Vooral Stansell en Howes hebben geen goed woord over voor Betancourt. Zo zou zij kleren en schrijfspullen van anderen hebben afgepakt, hun een baadschema hebben opgelegd en informatie die ze op een radiootje ontving voor zichzelf hebben gehouden.

Een andere ex-gijzelaar liet eerder al weten dat Betancourt in het kamp jaloezie opwekte. Dit omdat de buitenwereld zo veel aandacht had voor haar, dat andere ontvoerden niet leken te bestaan.

Betancourt heeft deze week niet op het boek willen reageren.