Illegale dumping van elektronica aangepakt

Den Haag. Een grote landelijke winkelketen in huishoudelijke artikelen is aangepakt voor het dumpen van afval. De VROM-Inspectie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de keten, waarvan de naam niet bekend is gemaakt. De winkelketen had het afval, waaronder kapotte frituurapparaten en waterkokers, verkocht aan een handelaar die niet over de juiste papieren beschikte. De handelaar verkocht het afval weer door aan een exporteur. De inspectie trof het elektronica-afval aan in een container in de Amsterdamse haven, die klaar stond om naar Ghana verscheept te worden. De handelaar en de exporteur hebben ook een proces-verbaal gekregen. Het Openbaar Ministerie zal de zaak verder afhandelen. De milieuorganisatie Greenpeace deed vorig jaar nog onderzoek naar de illegale export van afval naar Ghana. Daaruit bleek dat kinderen bij de verwerking van het afval in aanraking komen met giftige stoffen.