Het mooiste onbekende instrument

cd klassiek Haydn: Baryton trios Netherlands Baryton Trio * * * *

cd klassiek

Haydn: Baryton trios Netherlands Baryton Trio * * * *

Het mooiste, onbekende muziekinstrument is de baryton. Hij lijkt op de viola da gamba, een soort zessnarige cello. De baryton heeft veel extra losse snaren, die kunnen worden getokkeld en met hun resonanties zorgen voor een rijke klank. Haydn schreef voor zijn werkgever prins Esterházy 175 barytontrio’s – ook oefeningen voor zijn kwartetten en andere muziek. Vijf daarvan worden gespeeld door het Netherlands Baryton Trio.

Het mooiste en langste is het zevendelige Trio nr 97 (1771). Het prachtige Adagio cantabile is verwant aan het slot van de Abschiedssymphonie die Haydn in 1772 componeerde om Prins Esterházy duidelijk te maken dat het zomerseizoen lang genoeg had geduurd. Aan het eind van de symfonie lopen steeds meer musici weg, zodat er alleen wat kamermuziek overblijft, die herinnert aan dit Adagio cantabile. Haydns bijkomende boodschap was kennelijk: ‘Als u nóg langer muziek wilt horen, moet u die zelf maar spelen.’

    • Kasper Jansen