GM lijdt bijna 31 miljard dollar verlies

DETROIT. Het noodlijdende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) is over heel 2008 op een verlies uitgekomen van 30,9 miljard dollar (24,1 miljard euro). Dat is het op één na grootste verlies voor GM in zijn honderdjarige geschiedenis. Dat maakte het concern gisteren bekend. In 2007 verloor GM een recordbedrag van 38,7 miljard dollar, maar dat had vooral te maken met een boekhoudkundige last. De omzet ging vorig jaar omlaag naar 149 miljard dollar tegen 180 miljard dollar in 2007. In het vierde kwartaal kwam het verlies van GM uit op 9,6 miljard dollar, tegen een verlies van 1,5 miljard dollar een jaar eerder. Om te kunnen overleven, klopte GM bij de Amerikaanse overheid aan voor hulp. Het bedrijf kreeg een noodkrediet van 13,4 miljard dollar, maar heeft al aangegeven 16,6 miljard dollar extra nodig te hebben.