Fries met 17 de auto in

Friesland wil landelijk proefgebied worden voor rijbewijzen voor 17-jarigen. Dit vraagt de provincie in een brief aan minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA). In Friesland vinden verhoudingsgewijs veel auto-ongelukken plaats waarbij 18- tot 24-jarigen betrokken zijn. Vorig jaar vielen er 200 gewonden en doden in het verkeer in deze leeftijdscategorie. Gedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie) denkt dat een proef in Friesland, voorafgaand aan de eerder aangekondigde landelijke invoering eind 2010, leidt tot veiliger rijgedrag. Bij ‘begeleid rijden’ kunnen jongeren lessen als ze 16,5 zijn en een rijbewijs halen op hun zeventiende. Ervaringen in het buitenland wijzen uit dat er 30 procent minder slachtoffers vallen in de groep 18- tot 24-jarigen na begeleid rijden. Het hoge aantal slachtoffers in Friesland komt door de vele kronkelige wegen, alcoholgebruik en minder openbaar vervoer, waardoor mensen zijn aangewezen op de auto. De jonge rijbewijshouder mag zelf vier begeleiders uitkiezen. Zij volgen een instructie en krijgen een certificaat.