FC Twente dicteert groot deel wedstrijd, maar verliest toch

Twente-spelers nadat Rajkovic een penalty heeft gemist en FC Twente is uitgeschakeld. Rechts N’Kufo, die zelf ook miste. Foto Bas Czerwinski 26-02-2009, Enschede. FC Twente - Olympique Marseille. Twente mist penalty. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

FC Twente 0 Olympique Marseille 1 Marseille wint na strafschoppen

Ruststand 0-1. 24. Ben Arfa 0-1. Scheidsrechter: Yefet. Toeschouwers: 24.000.

Enschede, 27 febr. - Geen ploeg uit de eredivisie speelde dit seizoen zo veel officiële wedstrijden als FC Twente. De belasting was het elftal van trainer Steve McClaren in recente competitieduels al aan te zien. Gisteravond slaagde FC Twente er in de 37ste wedstrijd niet in Olympique Marseille een tweede keer te overrompelen, al mocht de ploeg uit de Franse havenstad zich in Enschede pas na een verlenging en zestien strafschoppen tot de laatste zestien in de UEFA Cup rekenen.

„Ik ben teleurgesteld, vooral over de manier waarop we zijn uitgeschakeld”, zei McClaren na afloop. „We waren dichtbij en toch zo ver weg van de volgende ronde. Ik vind dat we het betere team waren over twee wedstrijden tegen een Europese topclub. We kunnen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.”

Trainer Erik Gerets van Olympique had aangekondigd meer risico te nemen dan bij de heenwedstrijd, waarin Marko Arnautovic het enige doelpunt had gemaakt. De Belgische oud-speler en -coach van PSV wijzigde zijn basiselftal op zeven posities, maar zag zijn nieuwelingen weinig fantasierijk beginnen. Zo wist vleugelverdediger Taye Taiwo na een kwartier al niets anders te bedenken dan een schot van dertig meter, waarbij de bal enkele meters naast het doel belandde.

Hoewel de aanhang van FC Twente op een spandoek van tientallen meters aankondigde dat de hel zou losbreken, begon ook de thuisploeg niet spectaculair. Het elftal van voormalig Engels bondscoach McClaren, die buitenspeler Eljero Elia (geschorst) en verdediger Peter Wisgerhof (niet speelgerechtigd) moest missen, leek na de 1-0 overwinning van vorige week niet te kunnen kiezen tussen de voorsprong koesteren of uitbreiden. FC Twente oogde aanvallend onmachtig, waarbij vooral opviel dat Romano Denneboom een onwaardige vervanger is van Elia. In het eerste half uur kwam FC Twente niet verder dan een schot van middenvelder Wout Brama, dat kracht en richting miste.

Na bijna een half uur klonk de eerste opwinding in de uitverkochte Grolsch Veste. Scheidsrechter Alon Yefet moest vlak voor een vrije trap voor Olympique optreden bij een opstootje tussen Marko Arnautovic en Renato Civelli, die de aanvaller van FC Twente in zijn gezicht raakte. Bij de vrije trap die volgde, demonstreerde spelmaker Hatem Ben Arfa zijn traptechniek. Van zo’n 25 meter schoot de Fransman met Tunesische ouders de bal buiten het bereik van doelman Sander Boschker op de linkerdoelpaal. Via de rechterpaal passeerde de bal de doellijn: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft lieten spelers en supporters van de Tukkers zich even op de kast jagen door gemenigheden van Olympique. Zo liep Arnautovic op de achterlijn in de uitgestoken noppen van Ronald Zubar en sprong Mamadou Samassa op de tenen van Edson Braafheid. Beide Fransen kwamen weg met een gele kaart. Douglas en Arnautovic kregen nog voor rust kansen op de rand van het strafschopgebied, maar schoten recht op doelman Steve Mandanda.

In de tweede helft bepaalde FC Twente het spel, al kwam de ploeg tekort om het de winnaar van de Champions League van 1993 echt lastig te maken. De aanvallen leverden kansen op voor Arnautovic en N’Kufo, die beiden op Mandanda stuitten. Een rake kopbal van Douglas werd afgefloten wegens buitenspel. Olympique beperkte zich tot enkele uitvallen en was nog het dichtst bij een tweede doelpunt met een afstandsschot van Benoit Cheyrou, waarop doelman Boschker redde.

In de verlenging dicteerde FC Twente opnieuw en maakten beide ploegen zich schuldig aan grove charges, waarbij scheidsrechter Yefet vooral Olympique ontzag. Kansen waren er voor invaller Youssouf Hersi en Douglas, maar zij konden een strafschoppenserie niet voorkomen. N’Kufo miste meteen de eerste penalty, maar later schoot ook Karim Ziani van Olympique de bal naast het doel. De misser van verdediger Slobodan Rajkovic vanaf elf meter werd FC Twente uiteindelijk fataal.

    • Michiel Dekker