Ex-president Servië vrijgesproken

Het Joegoslavië-tribunaal heeft vijf naaste medewerkers van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 22 jaar voor hun rol tijdens de oorlog in Kosovo in 1999. Eén verdachte, ex-president Milan Milutinovic van Servië, werd vrijgesproken.

De ex-vicepremier van Joegoslavië Nikola Sainovic (60), oud-stachef Nebojsa Pavkovic (62) en oud-politiecommandant Sreten Lukic (53) werden veroordeeld tot een straf van 22 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De ex-minister van Defensie Dragoljub Ojdanic (67) en oud-commandant Vladimir Lazarevic (59) werden tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor gewelddadige deportatie van Kosovo-Albanezen.

De deportatie van 700.000 Kosovo-Albanezen en de moord op honderden burgers tijdens de oorlog in Kosovo was „een zorgvuldig opgezet plan van etnische zuivering”, zei aanklager Thomas Hannis aan het begin van het proces in juli 2006. In augustus vorig jaar werden de rechtszittingen afgerond en waren 235 getuigen gehoord.

Op basis van deze getuigenissen en bewijsstukken concludeerde voorzittend rechter Iain Bonomy dat de Servische politie en het leger verantwoordelijk waren voor deze „geweldscampagne waarbij de Kosovo-Albanezen werden verdreven uit hun huizen, waarbij ook werd gemoord, geplunderd en verkracht”. Het plan was zorgvuldig opgezet door bewapening van de Serviërs in Kosovo, terwijl de Kosovo-Albanezen hun wapens moesten inleveren. Het Servische leger, politie en politici speelden daarbij een cruciale rol.

Ook president Milosevic stond terecht voor deze misdaden in Kosovo, maar hij overleed in 2006 tijdens het proces aan een hartaanval, voordat rechters een vonnis konden wijzen. Zijn stroman, Milutinovic, werd vrijgesproken omdat volgens Bonomy niet was bewezen dat hij „een belangrijke rol had gespeeld in de gemeenschappelijke criminele onderneming en hij had ook geen directe controle over de politie en leger in Kosovo”.