EU wil meer feiten 'Gitmo'

Lidstaten van de Europese Unie willen informatie van de Verenigde Staten over gedetineerden op Guantánamo Bay, voordat ze eventueel zullen besluiten sommigen van hen op te nemen. EU-voorzitter Tsjechië gaat daarover volgende maand in Amerika praten.

Dat hebben EU-ministers van Justitie gisteren afgesproken. Europese landen zijn verdeeld over de vraag of zij gedetineerden moeten opnemen.

De Amerikaanse president Obama kondigde vorige maand, kort na zijn aantreden, aan dat alle lopende processen tegen terreurverdachten op Guantánamo Bay, een Amerikaanse basis in Cuba, worden opgeschort. Er verblijven daar naar schatting nog zo’n 250 gedetineerden. De Amerikanen hebben informeel laten weten dat ze graag willen dat de Europeanen helpen bij de opvang van gedetineerden die niet naar hun eigen land teruggestuurd kunnen worden.

Portugal en Spanje hebben aangegeven in principe bereid te zijn tot opname. Andere landen, waaronder Nederland, zijn tegen.

Afgesproken is dat EU-landen elk voor zich zullen beslissen of ze gedetineerden willen opnemen. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Door het akkoord van Schengen zijn er tussen de meeste EU-landen geen grenscontroles meer. Ook landen die geen gedetineerden willen opvangen, kunnen dus met ex-gedetineerden te maken krijgen.

fdr„Als iemand onschuldig is, dan wil dat nog niet zeggen dat hij ongevaarlijk is”, zei staatssecretaris Albayrak (PvdA, Justitie) na het overleg. „We willen weten of ze zijn veroordeeld, hoe lang ze zitten, waar ze vandaan komen.”