Estse spion gaf geheime informatie aan Rusland

Een rechtbank in Estland heeft een voormalige topambtenaar van het ministerie van Defensie veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor landverraad. Hij zou staatsgeheimen en gevoelige NAVO-informatie hebben doorgespeeld aan Rusland.

De zaak heeft Estland en de NAVO flink in verlegenheid gebracht. Hermann Simm, voormalig hoofd van de afdeling nationale veiligheid binnen het ministerie, werd veroordeeld in een geheim proces in Tallinn. Behalve zijn celstraf kreeg hij ook een boete van omgerekend 1,3 miljoen euro.

De rechters maakten niet bekend aan wie Simm de informatie had verkocht en wanneer de spionage begon. Maar volgens de aanklagers heeft hij sinds 1995 minimaal 2.000 geheime (NAVO-)documenten aan agenten van de Russische buitenlandse inlichtingendienst doorgespeeld. Daarvoor kreeg hij 80.000 euro betaald. Moskou ontkent betrokkenheid.

Voor de NAVO ligt de zaak erg gevoelig: in 2004 kwamen er, naast Estland, zes nieuwe leden bij die allemaal tot de vroegere invloedssfeer van de Sovjet-Unie behoorden. De Estse spionagezaak heeft tot zorgen geleid over hoeveel Russische spionnen er nog (op hoog niveau) in deze landen actief zijn – en in de landen in Oost-Europa die mogelijk later nog zullen toetreden tot de NAVO. Voor Estland is de kwestie gênant omdat het zich als een van de felste tegenstanders van Rusland heeft ontpopt.

Simm (61) was hoofd van de afdeling nationale veiligheid tussen 2001 en 2006. In die functie was hij verantwoordelijk voor de beveiliging van de communicatie tussen Estland en zijn bondgenoten en beschikte hij over zeer gevoelige informatie.

Hoe groot de schade precies is, is onduidelijk. Een team van de NAVO vertrok in december naar Tallinn om de schade op te nemen. Simm beschikte volgens Estland niet over informatie over Estse en buitenlandse spionnen, plannen voor een NAVO-systeem in Estland tegen cyberaanvallen of plannen voor een raketschild in Tsjechië en Polen. De NAVO zelf heeft nog niet op het vonnis gereageerd. (AP, Reuters, BBC)