De dagen van Al-Qaeda in Irak zijn voorbij

Arnon Grunberg eet mee met het gezin van Dr Mujid en kijkt voetbal. Deel zeven van een serie.

Het eten is geserveerd ten huize van Dr. Mujid en zijn vrouw Maysan in Bagdad. De maaltijd is uitbundig: vis, kip, rijst, pita, Irakese gehaktballetjes. Bij het eten wordt gele limonade geserveerd.

Maar één van de zonen van Dr. Mujid en Maysan eet mee, Amin, de andere familieleden eten elders. Aan tafel zit ook een nichtje van de familie, ze heet Huda en ze studeert rechten.

„Eerst waren we voor de Amerikanen”, zegt Maysan. „Toen ze hier net waren. 95% van de Irakezen. Alleen zij die een hoge functie hadden gehad in de Ba’ath-partij waren tegen. Maar dat sloeg snel om, na een paar weken, toen bleek dat de Amerikanen dieven waren en ze het leger ontbonden. Je kunt de graten van de vis eten, maar zelf doe ik dat niet.”

Ik krijg meer Irakese gehaktballetjes.

„Toen kwam Al-Qaeda, en laten we eerlijk zijn, in het begin waren we allemaal voor Al-Qaeda, want ze bestreden de Amerikanen. Ik bedoel, het Amerikaanse leger niet de Amerikanen.”

De moeder van Maysan woont sinds enkele jaren in North Carolina.

Dr. Mujid zegt niets. Hij eet.

„Maar vervolgens bleek dat Al- Qaeda bestond uit criminelen.”

Amin valt zijn moeder in de rede: „Irak is geen Afghanistan, je kunt je hier niet verstoppen. De dagen van Al-Qaeda in Irak zijn voorbij.”

„Neem nog wat gehaktballetjes”, zegt Maysan, „deze smaken anders”.

Amin zegt: „Saddam was een boef, maar een dappere boef”.

„Hij was een crimineel”, zegt Maysan, „maar geen sektarische crimineel. Hij vermoordde iedereen. Zelfs zijn eigen familie. Na hem begon het sektarische geweld.”

We gaan naar een andere kamer waar een gigantische televisie staat.

„De mannen in dit huis zijn verslaafd aan voetbal”, zegt Maysan. „Ze hebben een satelliet en daarmee kunnen ze wel dertig zenders ontvangen die alleen maar over voetbal gaan.”

We kijken voetbal. Een wedstrijd uit de competitie van Qatar.

„Wat me enorm opluchtte”, zegt Maysan, „is dat de sjiieten bij de laatste verkiezingen niet voor de partijen hebben gestemd die door Iran worden gemanipuleerd. De sjiieten bleken toch Irakezen.”

Dr. Mujid en Maysan zijn seculiere soennieten.

„Sommige van de lijfwachten van mijn man komen van het Mahdi-leger.”

Mahdi Army is de militie van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

„Is Muqtada nog invloedrijk?” vraag ik.

Dr. Mujid schudt zijn hoofd. „Hij is dom. Hier in Irak zeggen we dat hij het syndroom van Down heeft.”

    • Arnon Grunberg