Britse bank RBS boekt recordverlies van 24 miljard pond

Londen. De Royal Bank of Scotland (RBS) heeft vorig jaar 24,1 miljard pond (27,1 miljard euro) verlies geleden, het grootste verlies dat ooit is geboekt door een Brits bedrijf. RBS gaat ingrijpend reorganiseren. De dramatische verliezen vloeien volgens de bank voor een groot deel voort uit de overname van ABN Amro eind 2007. RBS maakte ook bekend dat ze een bedrag van 325 miljard pond aan risicovolle leningen en bezittingen met onzeker rendement zal verzekeren bij de Britse overheid. Die schept hiervoor een nieuwe faciliteit, waarvan ook andere banken gebruik kunnen maken. De verzekering is niet goedkoop. RBS betaalt de overheid daarvoor 6,5 miljard pond, terwijl de bank de eerste 19,5 miljard pond aan verliezen op de leningen voor eigen rekening moet nemen.