boekberichten

Canadese Naomi Klein wint 50.000 pond prijzengeld

De Canadese schrijfster en journaliste Naomi Klein heeft de eerste Warwick Prize, ter waarde van 50.000 pond, gekregen voor haar boek The Shock Doctrine. Het geld is afkomstig van de Universiteit van Warwick en is bedoeld om boeken te erkennen die een ‘intellectuele, wetenschappelijke of verbeeldingrijke vooruitgang’ betekenen en deze ideeën met ‘veel helderheid en energie’ uitdragen. Hij staat open voor fictie en non-fictie en wordt vanaf nu om de twee jaar uitgereikt. Elke keer wordt een thema belicht, dit jaar was dat ‘complexiteit’. De laureaat krijgt ook de gelegenheid om een tijdje door te brengen aan de Universiteit van Warwick. The Shock Doctrine argumenteert onder meer dat bedrijven en overheden chaos en rampen, zoals de tsunami, gebruiken om hun politiek door te drukken. De jury sprak van een ‘briljant’ en ‘provocatief’ boek. (DL)

‘Raar jaar’ voor vreemde boektitels

Naar jaarlijkse gewoonte is de shortlist vrijgegeven voor de Diagram Prize voor de vreemdste boektitel. De jury meent dat het ‘om een uitzonderlijk raar jaar’ ging qua vreemde boektitels, en kreeg een bijzonder hoog aantal inzendingen te verwerken. Tot de genomineerden behoren: Baboon Metaphysics. The Evolution of a Social Mind van Dorothy L. Cheney en Robert M. Seyfarth, Strip and Knit with Style van Mark Hordyszynski en The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais van Philip M. Parker. De winnaar wordt 27 maart bekendgemaakt. (DL)

Duffy favoriet als Britse Poet Laureate

De Britse dichteres Carol Ann Duffy (1955) maakt volgens bookmakers de grootste kans om verkozen te worden tot de volgende Poet Laureate, zo meldt The Guardian. Duffy was ook al favoriet in 1999, maar volgens een hardnekkig gerucht zou de toenmalige Britse premier Tony Blair persoonlijk zijn veto hebben gesteld. Duffy is een alleenstaande, lesbische moeder en Blair zou gemeend hebben dat dit de reputatie van zijn land geen goed zou doen. Naar verluidt zou Duffy nu ook zelf het ambt willen opnemen, waar ze tien jaar geleden aangaf niet geïnteresseerd te zijn. Als een vrouw het haalt, zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn. Het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport beraadslaagt momenteel volop om tot een shortlist te komen. Deze lijst gaat naar het kabinet van eerste minister Gordon Brown, waarna koningin Elisabeth haar finale zegen dient te geven. Duffy is een veel gelauwerde dichteres, die de controverse niet uit de weg gaat. Vorig jaar werd een van haar gedichten uit een bloemlezing geschrapt omdat er verwijzingen naar geweld in stonden. Daarop reageerde Duffy door in enkele stukken van Shakespeare gewelddadige passages te markeren. (HC)

M.m.v. Hans Cottyn en Dirk Leyman

Zie ook papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl