`Beveiliging Oranjes in aparte begroting`

Den Haag. De kosten voor de beveiliging van de koninklijke familie en het onderhouden van de paleizen mogen niet toegerekend worden aan de begroting van het Koninklijk Huis. Dit staat in een advies over een nieuwe begroting dat oud-minister Gerrit Zalm vandaag zal presenteren. Zoals de kosten van beveiliging van Kamerleden niet worden toegerekend aan de begroting van de Tweede Kamer, zo dienen de beveiligingskosten van het Koninklijk Huis ook niet aan de koningin te worden toegerekend, aldus Zalm. Hij pleit voor een begroting waarin alle kosten die direct betrekking hebben op het functioneren van het staatshoofd, bij elkaar staan. Daar horen beveiliging en onderhoud van de paleizen niet bij. De directe kosten, zo`n 40 miljoen euro, staan nu nog verspreid over de begrotingen van diverse ministeries. De Tweede Kamer had om advies van Zalm gevraagd.