Autofabrikant General Motors stevent af op uitstel van betaling

De vreselijke cijfers van General Motors hebben de weg naar een faillissement bekort. Een verlies van 30,9 miljard dollar binnen een jaar is verbluffend. De Amerikaanse autoproducent heeft het wel eens nóg slechter gedaan door in 2007 bijna 40 miljard dollar te verliezen, maar dat cijfer weerspiegelde belastingafschrijvingen. De verliezen van dit jaar laten pas echt zien hoe slecht General Motors eraan toe is. Surséance van betaling is het passende medicijn.

Kijk maar eens naar de beroerde staat van het concern. De kwartaalomzet is ten opzichte van een jaar eerder met 31 procent gedaald naar ruim 30 miljard dollar. Op een dergelijk niveau verandert een bloedverlies van een paar druppels in een woeste stroom. General Motors draaide er in de laatste drie maanden van 2008 2 miljard dollar per maand doorheen. De economische onzekerheid en de zware schulden van de consumenten houden in dat omzetstabiliteit of -herstel nog nergens te bekennen zijn.

Hierdoor komt de wegkwijnende kaspositie van General Motors middenin de schijnwerpers te staan. Het concern zegt 11 tot 14 miljard dollar aan contanten nodig te hebben om de zaken draaiende te kunnen houden. Eind december bevond het zich aan de top van die bandbreedte, nadat de regering er 4 miljard dollar in had gestoken.

Zelfs ondanks de extra 9,4 miljard dollar die de regering vervolgens nog leende, zegt het bedrijf al in maart misschien weer extra geld nodig te hebben en bedelt het om meer bij de Amerikaanse autoriteiten. General Motors zegt dat zijn sanering ertoe moet leiden dat er dit jaar minder geld doorheen wordt gedraaid dan de 19 miljard dollar van 2008. Daarom denkt het concern dat één extra kasinfusie genoeg zal zijn om het pad van herstel in te slaan.

De slechte staat van dienst van General Motors als het om voorspellingen gaat, en de zieke toestand van het bedrijf, betekenen dat de overheid zich ertegen moet verzetten nog verder naar binnen te worden gezogen met louter de belofte dat het concern zal proberen zich om te vormen tot een levensvatbaar geheel.

De onderneming moet nog meer concessies binnenhalen van werknemers en crediteuren. Een bankroet, of een gelijkwaardig proces dat wordt opgelegd door de regering, zou General Motors helpen dit vreselijk smakende medicijn te slikken.

Robert Cyran

    • Robert Cyran