Zwitsers willen hun wapens het huis uit

Rotterdam. Veel Zwitsers hebben professionele automatische wapens aan een spijkertje in de garage of op een plank in de slaapkamerkast. Dat kan zo niet langer, vindt een deel van de bevolking. Zij hebben nu genoeg handtekeningen verzameld om de regering te dwingen tot een referendum waarin wordt gevraagd om `meer zekerheid door minder wapens`. Zwitserland ligt bezaaid met vuurwapens. Dat komt vooral door de manier waarop het Zwitserse leger is ingericht. Dat bestaat slechts voor een klein deel uit beroepsmilitairen. De rest wordt gevormd door dienstplichtige mannen van 20 tot 34 jaar (en voor officieren tot 50 jaar), die na hun basisopleiding jaarlijks voor een aantal weken op herhaling moeten en in de tussentijd hun uitrusting meenemen naar huis. Bij verschillende dodelijke incidenten zijn in het verleden legerwapens gebruikt. Zo begon een man in het parlementsgebouw in Zug in 2001 in het wilde weg te schieten en werd in 2006 een bekende skiester vermoord.