Zimbabwe probeert goud te slijten in EU

Hoe probeert het regime in Zimbabwe, dat doelwit is van internationale sancties, aan de financiële middelen te komen die zij nodig heeft om te overleven?

De Zimbabweaanse vicepresident Joyce Mujuru is deze week tegen de lamp gelopen met een poging om 3,7 ton goud te slijten aan een bedrijf in Zürich. Het goud, afkomstig uit het chronisch instabiele Congo, werd in november al aangeboden aan Firstar, een in Groot-Brittannië gevestigd bedrijf dat optreedt als tussenpersoon in grondstofhandel.

Firstar bracht deze week naar buiten hoe de dochter van Mujuru, Nyasha del Campo, het goud aanbood aan een medewerker van Firstar in Madrid, waar Del Campo woont. Dat Del Campo namens haar moeder optrad, bleek pas na uitvoerige verificatie van alle documenten, aldus Firstar.

In een poging zichzelf nu van Mujuru te distantiëren, heeft Firstar de Zimbabweaanse vicepresident toegevoegd aan de blacklist op haar website. ‘WAARSCHUWING!’ staat er onder een foto van Mujuru. Op de site staan ook de correspondentie en alle gegevens van Del Campo, inclusief profiel op netwerksite Linkedin.

Voor Mujuru en zo’n 200 andere Zimbabweaanse functionarissen gelden financiële EU-sancties, wegens schending van de mensenrechten. Mujuru, die is benoemd door president Mugabe, is één van de rijkste inwoners van Zimbabwe.

bekijk de website van Firstar via nrc.nl/buitenland