Waarom hebben zwangere vrouwen zin in raar eten?

Zwangerschapsklachten houden zowel de mannelijke als vrouwelijk nrc.next-lezers bezig. Jeroen Smidt uit Haaksbergen wil „namens alle mannen” weten waarom zwangere vrouwen op de raarste momenten zin hebben in het vreemdste voedsel. Nynke van der Sluis uit Houten wil namens zichzelf weten waarom ze toch zo misselijk was tijdens haar zwangerschap, en of dieren daar ook last van hebben.

Die eetkick van vrouwen tijdens de zwangerschap komt door de hormonen, vertelt verloskundige Agnes van Elburg, mede-auteur van Appelstroop & Tepelkloof over zwangerschapskwaaltjes. „Het is ook een beetje een misvatting. Mannen denken vaak dat vrouwen nu moeten eten voor twee, maar het is niet de bedoeling dat een vrouw zoveel meer eet. De zin in vreemd voedsel is een hormoonreactie.” Hierdoor krijg je ook meer zin in vreemd en meer eten. „Maar het is heel wisselend”, zegt Van Elburg, „de stereotiepe augurken hoor ik eigenlijk nooit tijdens mijn spreekuur”.

Ook de ochtendmisselijkheid wordt mede veroorzaakt door hormonen. Van Elburg: „Die veranderen en je lichaam moet daar echt aan wennen. Je lichaam vraagt ook meer energie. ’s Nachts is het kindje actiever en je eet de hele nacht niet. Als je ’s ochtends dan opstaat, kan er een golf van misselijkheid door je heen slaan.” Zwangere vrouwen zijn dus vaak gammel van de honger, in combinatie met de hormonen.

En ja: dieren kunnen daar inderdaad ook last van hebben. Martine Carrière, dierenarts in Ermelo: „Dieren hebben minder last van zwangerschapsklachten dan mensen. Huisdieren zijn ook veel korter zwanger. Maar bij honden zien we wel eens misselijkheid tijdens de zwangerschap. Dan eten ze slecht tijdens de eerste weken van de dracht.”

Ook de vreemde voedselkeuzen komen voor bij dieren. „Een hond heeft weliswaar niet altijd de vrije keuze, maar een zwanger teefje wordt wel kieskeuriger”, vertelt Carrière. „Dan wil ze bijvoorbeeld alleen nog maar lekkere hapjes eten.” Net zoals sommige zwangere vrouwen.

    • Marloes Kristel