VS in actie tegen Sinaloa-kartel

De Amerikaanse justitie heeft gisteren bekendgemaakt dat bij een grootscheepse politieoperatie ruim 750 personen zijn opgepakt. Zij zouden deel uitmaken van het machtige Mexicaanse Sinaloa-drugskartel. De bekendmaking komt op een moment dat de onrust in de VS groeit over de escalerende drugsoorlog in het zuidelijke buurland.

52 arrestaties werden gisteren en dinsdag verricht in de staten Californië, Maryland en Minnesota. Nog eens 700 verdachten werden eerder opgepakt tijdens het 21 maanden durende onderzoek met de naam ‘Xcellerator’. Ook zijn 12 ton cocaïne, 8 ton marihuana, ruim 600 kilo amfetamine, 8 kilo heroïne, 1,3 miljoen xtc-pillen in beslaggenomen, evenals ruim 59 miljoen dollar in contanten, 149 voertuigen, drie vliegtuigjes en drie boten. Met de operatie is, volgens de Amerikaanse autoriteiten, het distributienetwerk van het kartel een zware klap toegediend.

Het Sinaloa-kartel, dat gerund wordt door de voortvluchtige drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, voert Zuid-Amerikaanse cocaïne, Mexicaanse wiet en Aziatische heroïne door naar de VS.

De Mexicaanse president Calderón heeft de kartels in zijn land eind 2006 de oorlog verklaard. Hierna zijn het geweld tussen de bendes onderling en hun strijd met leger en politie geëscaleerd, vooral in noordelijke grenssteden als Tijuana en Ciudad Juárez.

Er bestaat met name in zuidelijke Amerikaanse staten bezorgdheid dat het geweld overslaat. In de stad Phoenix, Arizona, bijvoorbeeld wordt een sterke toename van het aantal ontvoeringen toegeschreven aan Mexicaanse criminelen die de grens zijn overgestoken.

Minister van Justitie Eric Holder noemde het gevaar dat uitgaat van de Mexicaanse drugskartels gisteren „een bedreiging voor de nationale veiligheid”. Holder zei dat de regering-Obama zal kijken of de stroom van wapens uit de VS naar Mexico – een belangrijke onderliggende oorzaak van het narcogeweld – ingedamd kan worden.

Gisteren kondigde Mexico aan nog meer militairen te sturen naar Juárez. De lokale politiechef trad daar vrijdag af na bedreigingen van een kartel. (AP, AFP, BBC)