Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Fabrikant Stork, het defensieplatform Nifarp en staatssecretaris van Defensie Jack de Vries verwachten rampspoed voor de industrie als niet verder wordt gegaan met de testfase van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter. Ned.1, 18.20-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag over de nasleep van het vliegtuigongeluk bij Schiphol met een toestel van Turkish Airlines en een reportage over moeders die zich verzetten tegen de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bij meisjes vanaf twaalf jaar. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Trainer en ex-voetballer Willem van Hanegem werd deze week 65 jaar. Hij licht de dvd-box Willems Wereld over zijn carrière toe. De Overijselse mode-tweeling Spijker & Spijker over de komende Milaan Fashion Week. Ned.3, 19.30-20.20u.

De laatste show. Praatprogramma met Frieda van Wijck. De Belgische journaliste Annemie Struyf vertelt over haar reisverslag van een trip door Zuid-Afrika samen met fotografe Lieve Blancquaert. Verder striptekenaar Hanco Kolk over de tv-serie S1ngle, gebaseerd op zijn strip, die vanaf maandag in België wordt uitgezonden. En veilingmeester Peter Bernaerts geeft zijn commentaar op de veiling van de kunstcollectie van modekoning Yves Saint Laurent. Eén, 22.00-22.45u.

Phara. Praatprogramma gepresenteerd door Phara de Aguirre en Lieven van Gils. ‘SM-rechter’ Koen Aurousseau werd twaalf jaar geleden veroordeeld voor slagen en verwondingen bij zijn vrouw Magda, gegeven tijdens een SM-spel, op uitdrukkelijke vraag van zijn vrouw. Hij verloor zijn baan en zijn inkomen. Nu verschijnt een boek en een film over de affaire. Canvas, 22.55-23.35u.

Pauw & Witteman. De Nederlander Pieter Jan Brugge is filmproducer in Hollywood. Hij vertelt over de door hem geproduceerde film Defiance waarvan de muziek genomineerd was voor een Oscar, die uiteindelijk werd toegekend aan Slumdog Millionaire. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Holland Doc: De vreemdelingenrechter. Documentaire van Misja Pekel over de afdeling vreemdelingenzaken van de rechtbank van Amsterdam. Drie rechters worden van dichtbij gevolgd tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in de rechtszaal, waar zij beslissen over het lot van vreemdelingen: mannen, vrouwen en kinderen, die om tal van redenen naar Nederland zijn gekomen. Ned.2, 22.50-23.45u.

informatief

Hart en ziel: De psychologie van de leugenaar. Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie in Amsterdam, vertelt over onderzoek waaruit blijkt dat mensen die regelmatig liegen een beter sociaal leven hebben en psychisch meer in evenwicht zijn dan mensen die nooit liegen. Ook het verhaal van Renée Vervoorn, die jarenlang samenleefde met een pathologische leugenaar. Ned. 2, 19.20-19.50u.

Andere Tijden: De knobbel van Swaab. Geschiedenismagazine. Terugblik op de enorme rel die twintig jaar geleden ontstond toen Dick Swaab, directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, bekendmaakte dat hij had ontdekt dat de hersenen van homoseksuelen een knobbel hebben die heteroseksuelen niet hebben. Ned.2, 21.25-22.00u.

muziek

Classic albums. Documentaireserie over legendarische popalbums. Vandaag de dubbelelpee Electric ladyland uit 1968 van Jimi Hendrix. Muzikanten en muziektechnici analyseren de genialiteit van Jimi Hendrix met fragmenten uit de originele multitrack tapes van de LP. Canvas, 23.35-0.30u.

NPS Klassiek: Kurt Weill – Tweede symfonie. Veel mensen kennen Kurt Weill alleen van Die Dreigroschenoper, het beroemde muziektheaterstuk op tekst van Bertold Brecht. Maar Kurt Weill maakte ook instrumentale muziek. Gevlucht uit Berlijn voor het naziregime componeerde de Joodse en maatschappijkritische componist zijn tweede symfonie in 1933 in Parijs, vlak voor zijn definitieve vertrek naar New York. Opname van 31 mei 2008 door de Radio Kamerfilharmonie o.l.v. Otto Tausk. Ned.2, 23.45-0.40u.

drama

Margaret. Tv-film in twee delen over de laatste tien dagen van Margaret Thatcher als premier van Groot-Brittannië en over haar dramatische val. Met Lindsay Duncan als Margaret Thatcher. BBC 2, 22.00-23.50u.

amusement

The Omid Djalili Show. In de tweede aflevering praat de Brits-Iraanse komiek over zijn tijd als acteur van bijrolletjes, radicale moslims en Godzilla-imitaties. Sketches van de ‘wannabe acteur’ die voetbalcommentator Ray Stubbs probeert te imponeren, en Pride & Racial Prejudice, een etnische variant op de klassieker van Jane Austen. Ned.3, 23.20-23.55u.

sport

UEFA Cup: Ajax-Fiorentina. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met een voorlopige analyse tijdens de rust en een nabeschouwing van de returnwedstrijd in de derde speelronde van de UEFA Cup. Commentaar: Evert ten Napel, analyse Ronald Koeman. Ned.3, 20.25-22.50u.