Van Stee moet weg bij De Graafschap

Eredivisieclub De Graafschap heeft trainer Henk van Stee (47) gistermiddag op non-actief gesteld. Het bestuur rekent hem de slechte resultaten van de laatste maanden aan.

Assistent-trainer Darije Kalezic neemt zijn taken voorlopig over. Hij heeft zaterdag tijdens de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Roda JC de technische eindverantwoordelijkheid bij de nummer zeventien van de eredivisie. De oud-speler van de club beschikt over de vereiste trainersdiploma’s.

Van Stee heeft met De Graafschap nog geen akkoord bereikt over de afwikkeling van zijn contract. „We zijn er niet uitgekomen. Mogelijk komt het tot een arbitragezaak”, zei Van Stee tegen NOS Radio 1.

„Deze maatregel tegen mij is vervelend en onbevredigend”, vertelde Van Stee aan de NOS. „De clubleiding heeft te weinig geduld getoond. We hebben een bizar zwaar programma gehad. Nu komen de wedstrijden waarin we punten kunnen gaan pakken. Maar helaas zonder mij.”

Van Stee kon nog wel rekenen op de steun van de spelers. De nieuwe technisch directeur Leen Looyen sprak echter nooit openlijk zijn vertrouwen in hem uit. „Dat was niet prettig. Dat heeft ook tot veel discussie in de media geleid.”

Het vertrek van Van Stee bij De Graafschap hing al enige tijd in de lucht. De club pakte in 2009 uit zeven wedstrijden vier punten. Wel bereikte De Graafschap ten koste van FC Dordrecht de kwartfinales van de KNVB-beker. Daarin is volgende week FC Twente de tegenstander.

In 2008 tekende Van Stee een contract bij De Graafschap. Van Stee kwam in het seizoen 1989-1990 zestien wedstrijden uit als speler van De Graafschap. Hij maakte twee doelpunten in het blauw-witte shirt. Als trainer was van Stee ook actief voor Sparta, VVV, Feyenoord, AZ, Excelsior en Shaktar Donetsk.

Van Stee is dit seizoen de zevende hoofdtrainer die in de eredivisie vroegtijdig zijn functie verliest. Raymond Atteveld (Roda JC), Willem van Hanegem (FC Utrecht), Hans Westerhof (Vitesse), Gertjan Verbeek (Feyenoord), Huub Stevens (PSV) en onlangs Andries Jonker (Willem II) gingen Van Stee voor. (ANP)