Van Basten biedt excuses aan

Marco van Basten heeft excuses aangeboden aan zijn spelersgroep. De coach van Ajax betreurt het dat hij zich zondag na afloop van de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (2-1) negatief heeft uitgelaten over zijn aanvallers. „Ik had die kritiek beter intern kunnen houden”, verklaarde hij gisteren na afloop van de laatste training voor het laatste duel met Fiorentina in de UEFA Cup. „Ik heb dat mijn spelers ook laten weten.”

Vooral Luis Suarez miste tegen FC Volendam veel opgelegde kansen. „Daardoor kon ik geen mensen rust geven voor het belangrijke duel met Fiorentina”, stelde Van Basten. „Bovendien maakte FC Volendam in de slotfase nog bijna gelijk. Ik baalde daar van. Maar na gesprekken met andere mensen besefte ik dat ik me beter minder kritisch uit had kunnen laten. Dat heb ik de spelers ook laten weten. Ik wil namelijk ook dat zij sommige dingen intern houden.”

Het was niet de eerste keer dat Van Basten zich erg negatief over zijn spelers uitliet. De voetballers van Ajax moesten het in het begin van het seizoen na de zware nederlaag bij Heerenveen (5-2) ook zwaar ontgelden. „Ook dat was niet helemaal verstandig”, erkende Van Basten. „Want mede door mijn uitlatingen blijft zo’n prestatie nog dagen lang hangen. Dat zorgt alleen maar voor onrust.”

Als bondscoach van het Nederlands elftal kwam Van Basten de voorbije jaren na kritische uitlatingen in aanvaring met voetballers als Mark van Bommel, Edgar Davids en Ruud van Nistelrooy. Van Basten legde zijn meningsverschil met Van Nistelrooy later weer bij.