Vakbeweging eist tweede herstelplan

BRUSSEL. De Europese vakbeweging vraagt de EU dringend om een tweede economisch herstelplan met grotere projecten, ter grootte van 2 procent van de economie. Het geld hiervoor zou moeten komen van verkoop van EU-obligaties, zei topman John Monks van de Europese federatie van vakbewegingen ETUC gisteren bij een ontmoeting met de Europese Commissie. Het eerste herstelplan is volgens hem te mager. Dat bevat nieuwe impulsen ter waarde van 0,5 procent van het Europese bruto binnenlands product. De Europese vakbeweging verwerpt ook ideeën voor deeltijd-WW en loonbevriezing, zoals minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft geopperd. ”We moeten juist alles doen om de koopkracht van werknemers op peil te houden, als aanjager van groei. Overheidsbezuinigingen zijn ook fout en contraproductief”, zei Monks.