Trendy getob en slimme dialogen

Cabaret We moeten praten, door Veldhuis & Kemper. Gezien: 24/2 in de Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 5/6. Inl. www.impresariaatwallis.nl ****

De vrouwen hebben de broek aan, de mannen staan in hun hemd. Want wat moeten die mannen nog? Bij de Viva krijgt een nieuwe lezeres een vibrator cadeau, maar een opblaaspop bij zes maanden Autoweek – vergeet het maar. Dat is, kort samengevat, de strekking van We moeten praten, het programma van Veldhuis & Kemper.

Remco Veldhuis en Richard Kemper zijn al ruim zeven jaar succesvol in strak gemonteerde voorstellingen vol modieuze mannenpraat in sketchachtige scènes met spitse samenspraakjes. Ze begonnen als een mannelijk soort Sex and the City en gingen in de daaropvolgende programma’s verder in op allerlei aspecten van relaties en ander trendy getob van deze tijd. Twee snoeverige prototypes van de moderne man, die echter ook een romantische kant lieten zien in de wellustig wiegende liedjes waarmee hun optreden wordt gelardeerd. Ook nu zijn die behendig opgebouwd rond rake regels als: „Alleen zijn gaat niet zonder jou.”

We moeten praten, gemaakt met hun vaste regisseur Geert Lageveen, zit echter iets losser in elkaar dan voorheen. Met meer conferences en minder toneelachtige dialoogscènes. Dat bijt net iets minder dan voorheen. Terwijl hun conferences zich op de grappen richten, zitten hun dialogen veel slimmer in elkaar. Veel geraffineerder. Dat bewijst vooral de spannende slotscène, waarin alles wordt samengebald wat eerder is besproken. En op zijn kop gezet, want dan blijkt dat de mannen volledig op het verkeerde been zijn gezet. Door de vrouwen.

    • Henk van Gelder