Taakstraf geëist na dood van man in isoleercel

Tegen een Zwolse gevangenisdirecteur is vanochtend door de officier van justitie vanmorgen een taakstraf van 240 uur geëist, vanwege de dood van de 47-jarige gedetineerde Harry Terwindt.

Terwindt stierf op 2 mei 2008 in een isoleercel als gevolg van een draaiing van zijn dunne darm. „Ik voel me verantwoordelijk, ik ben verantwoordelijk, maar dat is iets anders dan schuldig zijn. Dat ben ik niet’’, verklaarde de 54-jarige locatiedirecteur van de Penitentiaire Inrichting in Zwolle, B. van R. uit Beekbergen. Hij stond vanochtend terecht voor dood door schuld en het in hulpeloze toestand laten van een gedetineerde.

Het is de eerste keer dat een gevangenisdirecteur zich voor een rechter moet verantwoorden voor het overlijden van een gevangene.

Terwindt, veroordeeld voor fietsendiefstallen en sinds augustus 2007 gedetineerde in Zwolle, voelde zich 1 mei ziek. Hij klaagde die ochtend over buikpijn en had overgegeven. Hij vroeg tot twee keer toe om een dokter en tot twee keer toe om een ambulance. Medewerkers vonden het niet nodig een arts in te schakelen. De situatie kwam op hen niet levensbedreigend over. Het was Hemelvaartsdag en bij gebrek aan een eigen medische dienst op dat moment, moest een beroep worden gedaan op een huisartsenpost. „In overleg met het afdelingshoofd werd besloten het even aan te zien”, aldus de rechter, P. Nieuwenhuis.

Terwindt was het er niet mee eens. Hij dreigde zijn polsen door te snijden, waarop in overleg met de directie werd besloten Terwindt voor zijn eigen veiligheid over te plaatsen naar een isoleerceel. Daar is hij die middag door de Van R. bezocht. Ook hij zag toen geen reden een dokter te laten komen. „Voor buikpijn of een keer overgeven, kunnen we niet meteen een arts inschakelen.”

Van R. gaf wel opdracht tot cameratoezicht. Uiteindelijk zijn beelden gemaakt, maar die zijn om onduidelijke redenen niet bekeken. Volgens de rechtbank is daarop te zien dat Terwindt die avond en nacht meerdere keren heeft moeten overgeven, en dat hij daarna telkens in foetushouding ging liggen, grijpend naar zijn buikstreek. Medewerkers troffen Terwindt de volgende ochtend dood aan. Hij moet rond acht uur zijn gestorven.

Het overlijden van Terwindt was niet nodig geweest, zei officier van justitie C. Bordenga-Koppes. Dat valt directeur Van R. aan te rekenen. Hij had zorgvuldiger moeten zijn, en had moeten doorvragen, vindt ze. Van R. is na het overlijden van Terwindt geschorst. Hij heeft inmiddels negen maanden niet gewerkt.