Stop de katholieke nummerplaat

Rotterdam, 26 febr. - Een apart kenteken voor streng gereformeerden? Het zou een oplossing zijn voor de bezwaren binnen deze groep tegen de huidige nummerplaat. Daar staat immers de Europese vlag op. En dat, zegt Pieter Huibregt op `t Hof, is een katholiek symbool. Hij is voorzitter van de Landelijke Stichting tot bevordering van de Staatkundig gereformeerde Beginselen.

Zelf plakt hij een Nederlandse leeuw over de kleine Europese vlag op zijn nummerplaat. Maar hij zou het een goed idee vinden als streng gereformeerden een blauw kenteken zonder vlag zouden krijgen. ”Net als taxi`s.”

De rechter in Leeuwarden beboette een vrouw die weigerde haar oude kenteken met de Nederlandse vlag te vervangen. Dat leidde tot een briefwisseling tussen het blad SGPoor met minister Eurlings. Symboliseren de twaalf sterren uit het bijbelboek Openbaring in de rooms-katholieke traditie niet de verering van Maria, terwijl de verering voor haar juist de aandacht afleidt van de rol van Jezus als enige bemiddelaar tussen God en de mens? En is die vlag niet een soort opgedrongen reclame voor Europese eenwording, waar de streng gereformeerden juist waarschuwen voor het weggeven van soevereiniteit? De katholieke bewindsman Eurlings, ex-europarlementariër, schreef terug dat hij ”onvoldoende redenen” ziet tot maatregelen.