Spinazie-geitenkaastaart

Mijn lief en ik hebben twee jaar lang, samen met onze ‘gouwe ouwe vertrouwde’ klusjesman Jakob, geklust aan de oude rentenierswoning van opa en oma. Nu is het klaar en is het echt ons thuis geworden waar het altijd fijn terugkomen is.

Nog altijd zijn er wel dingen te doen in en om het huis. Niet alleen associeer ik dit geklus met bepaalde muziek (Sabya), bepaalde geuren (verf en tuinaarde), maar ook met bepaalde maaltijden. Zo weet ik ons humeur en de liefde voor elkaar altijd woordeloos te versterken met een spinazie-geitenkaastaart.

Dit recept stond ooit op een van de receptenkaarten uit een Libelle. De naam van de toenmalige culinaire redactrice vond mijn moeder oprecht een hele passende: Wilma Culinair. Haar verbazing was groot toen ze hoorde dat Wilma ‘gewoon’ Verhoeven van achteren heette.

Terug naar de spinazie-geitenkaastaart. Van oorsprong is het een recept voor vier personen, maar wij kunnen de taart makkelijk met z’n tweetjes aan zonder er misselijk van te worden. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar en de voorbereiding is niet tijdrovend. Wat moet er gebeuren om instant love te maken?

300 gram spinazie

3 lente-uitjes

1 teen knoflook

1 bekertje crème fraîche van 125 milliliter

2 eieren

nootmuskaat, zout en peper

paneermeel

handvol rozijnen

1 dikke plak verse geitenkaas (Bettine Blanc)

handvol pijnboompitten

6 plakken roomboterbladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de spinazie in gedeelten in een pannetje en laat die op middelmatig vuur wat slinken (inderdaad, zonder olie of water of wat dan ook). Laat de geslonken spinazie in een vergiet uitlekken.

Klop de eieren los en doe er de crème fraîche bij. Op smaak brengen met (vers geraspte) nootmuskaat, zout en peper.

Snijd de lente-uitjes in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Doe het bladerdeeg in een lage stenen springvorm of een springvorm van siliconen. Prik het bladerdeeg in met een vork en strooi er wat paneermeel over. Verdeel de uitgelekte spinazie over de vorm en verdeel daarna de lente-uitjes, de knoflook en de rozijnen erover.

Verdeel de plak geitenkaas in brokjes over het spinaziemengsel en giet er daarna het eimengsel over. Strooi de pijnboompitten erover en sla overhangend bladerdeeg terug over het mengsel. Na circa 25 minuten staat er een goudbruine taart te schitteren in de oven.

Geniet!

Marian Huizinga

    • Marian Huizinga