Spaanse banken alsnog in gevaar

Spaanse banken zullen mogelijk toch steun nodig hebben. Het was tot nog toe niet nodig om banken te redden van de ondergang, maar de financiële crisis veroorzaakt een tweede ronde van negatieve effecten die dit alsnog noodzakelijk kunnen maken. Dat heeft gisteren de president van de Spaanse centrale bank Ordóñez verklaard voor de vaste kamercommissie van financiën van het Spaanse parlement.

De president van de Banco de España verklaarde dat er nog geen crisis is in het Spaanse bankwezen. Dit is vooral te danken aan de verscherpte toezichtregels en het vrijwel ontbreken van investeringen in hedgefondsen en gecompliceerde financiële instrumenten.

Niettemin waarschuwde Ordóñez dat een herkapitalisatie van banken niet uitgesloten is. De president wees op de gevaren van de snel groeiende groep werklozen die in de problemen komen bij het afbetalen van hun schulden en hypotheken. Gecombineerd met de scherpe terugval van de bankactiviteiten zou dit banken in het nauw kunnen brengen.

Het onroerend goed is de achilleshiel van het Spaanse bankwezen. De hypotheekverstrekking in Spanje is over heel 2008 met een derde is teruggelopen ten opzichte van het jaar ervoor, bleek vandaag. Het aanbod van anderhalf miljoen onverkochte huizen en de groeiende groep bedrijven en particulieren die hun leningen en hypotheken niet meer kunnen betalen, legen een tijdbom onder de balansen van de Spaanse banken.