Rwandese troepen weg uit Congo

De duizenden Rwandese soldaten die vorige maand met toestemming van de Congolese president Joseph Kabila Oost-Congo binnenvielen, gaan naar huis. Woordvoerders van beide landen noemden gisteren tijdens een afscheidsceremonie hun gezamenlijke operatie een militair succes en zeiden dat de terugtrekking deze week voltooid moet worden. De VN melden nieuwe stromen ontheemden en wraakacties tegen de Congolese bevolking.

De op 20 januari begonnen Rwandese invasie was een verrassing, want Rwanda en Congo zijn al jaren vijanden. De operatie had twee doelen. Als eerste werd de anti-Congolese rebellengroep CNDP van de dissidente generaal Laurent Nkunda aangepakt. De CNDP-strijders werden in het Congolese leger opgenomen en Nkunda staat nu onder arrest in Rwanda. Het tweede doelwit was de anti-Rwandese rebellengroep FDLR.

Volgens de Congolese commandant van het offensief, generaal John Numbi, zijn 89 FDLR-strijders gedood en hebben 140 strijders zich overgegeven. Enkele duizenden aan het FDLR verbonden burgers keerden naar Rwanda terug. De FDLR zegt dat zij veel minder strijders heeft verloren. De ongeveer 6.000 man sterke FDLR bestaat deels uit militanten die in 1994 verantwoordelijk waren voor de genocide in Rwanda.

Het militaire succes heeft echter zijn beperkingen. De meeste strijders van de FDLR zijn de jungle in gevlucht. Zij nemen wraak op de bevolking. Volgens Human Rights Watch hebben zij sinds 20 januari zeker honderd burgers vermoord. Rosemary Museminali, Rwanda’s minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren: „Je kan niet zeggen dat het probleem is opgelost, maar de FDLR is ernstig verzwakt.”

Het is nu volgens beide landen aan het Congolese leger om het karwei te voltooien. De afgelopen operatie vond echter goeddeels plaats in de provincie Noord-Kivu, terwijl de meeste FDLR-strijders gebied controleren in Zuid-Kivu.

Het Rwandees-Congolese optreden lijkt vooral een diplomatiek succes. De rebellieën in Oost-Congo zijn vermoedelijk niet gedoofd maar de samenwerking tussen de voormalige vijanden biedt een kans voor een oplossing in een van Afrika’s meest instabiele regio’s.