Rondkomen is lastiger

De Nederlander is pessimistisch over zijn eigen portemonnee. Het is de laatste tijd lastiger om rond te komen en dat zal de komende maanden niet gemakkelijker worden. Dit blijkt uit de budgetbarometer die ING vanmorgen publiceerde. De barometer loop van nul tot 200 en kwam uit op 86.

De uitkomst van het onderzoek onder 1.061 huishoudens laat zien dat de kracht van het sentiment groot is. Burgers geven aan meer moeite te hebben om rond te komen, maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de kosten van levensonderhoud zijn gedaald. Uit het onderzoek bleek dat 80 procent maandelijks nog altijd goed rondkomt. De overige 20 procent komt geld tekort. Van de huishoudens met een inkomen beneden modaal (32.000 euro) is 36 procent voor het einde van de maand door zijn geld heen.

Als er bezuinigd moet worden zegt 24 procent dat te doen op uitgaan. Dat bleek vanmorgen uit cijfers van het CBS, die lieten zien dat de omzet in de horeca in het vierde kwartaal met 3 procent daalde vergeleken met einde 2007. De totale consumentenbestedingen over heel 2008 stegen met 1,5 procent vergeleken met 2007.