Pakistaans hof weert machtige broers Sharif uit politiek

Islamabad. Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft gisteren de verkiezing van de eerste minister van Punjab ongeldig verklaard. Shahbaz Sharif, broer van oud-premier en oppositieleider Nawaz Sharif, zal nu vermoedelijk aftreden. Het hof bepaalde ook dat een vonnis van vorig jaar, volgens welke Nawaz niet mag deelnemen aan parlementsverkiezingen, overeind blijft. De gebroeders Sharif hebben van oudsher hun machtsbasis in Punjab, de belangrijkste provincie van Pakistan. Gevreesd wordt dat de uitspraak de politieke spanning tussen hun partij (PML-N) en de regerende PPP van president Zardari zal vergroten. In reactie op het vonnis waren er in enkele steden kleine demonstraties, waarbij autobanden in brand werden gestoken. De beurskoers daalde met 5 procent, uit vrees van beleggers voor straatgeweld en een machtsstrijd tussen PML-N en PPP in Punjab.