Opel Corsa blijkt niet aan te slepen

Opel maakt overuren voor productie van zijn kleinere types. Voor de Corsa is zelfs een extra ploegendienst in het leven geroepen, terwijl juist vandaag werknemers van de in moeilijkheden geraakte Duitse automaker massaal demonstreren voor behoud van hun baan.

De aantrekkende verkopen bij Opel zijn opmerkelijk. Veel Duitse autoproducenten hebben door de inzakkende vraag – als gevolg van de kredietcrisis – massaal arbeidstijdverkorting voor hun personeel moeten aanvragen.

Maar de vraag naar met name kleinere auto’s in Duitsland wordt aangewakkerd door de slooppremie die de regering heeft ingesteld als onderdeel van stimuleringsmaatregelen. Iedereen die zijn minstens negen jaar oude auto voor de sloop inlevert, ontvangt een premie van 2.500 euro voor een nieuwe. Dat hoeft niet per se een Duitse auto te zijn. De regeling is in korte tijd een groot succes geworden. De aanvankelijk sterk gedaalde autoverkopen hebben een voor crisistijd ongekende impuls gekregen.

Ook Volkswagen doet goede zaken met zijn kleinere en goedkopere modellen. Een krant in Hannover berichtte vanmorgen dat februari voor VW door de slooppremie een recordmaand is geworden, met 120.000 ondertekende koopverdragen.

In Rüsselsheim, in de westelijke deelstaat Hessen, hebben vandaag duizenden werknemers van Opel gedemonstreerd voor behoud van werkgelegenheid. Opel is een dochterbedrijf van het Amerikaanse autoconcern General Motors dat door de kredietcrisis in ernstige problemen is gekomen en Opel in zijn val dreigt mee te slepen. Het is onduidelijk hoe de toekomst van Opel eruit ziet, en of het bedrijf op kredietgaranties of financiële steun van de Duitse overheid kan rekenen.