Ook preferente aandeelhouders dreigen dividend mis te lopen

De preferente aandelen van Amerikaanse banken worden doorgaans niet gezien als een belegging met een hoog risico. Conservatieve beleggers als verzekeringsmaatschappijen en kleine banken stoppen zich er immers in het algemeen vol mee. Maar de koersen van veel preferente aandelen van banken zijn de afgelopen weken net zo snel – en in sommige gevallen zelfs sneller – gedaald dan die van gewone bankaandelen.

Daardoor zijn ze echter nog niet goedkoop geworden. Ondanks hun voorrangspositie in de kapitaalstructuur ten opzichte van gewone aandelen, en de dubbelcijferige rendementen die hier en daar op deze stukken kunnen worden geboekt, kan het gevaar van gedwongen dividendkortingen een nog groter bloedbad veroorzaken.

Een index van gewone bankaandelen en een zogenoemd exchange traded fund, dat een mandje met preferente bankaandelen volgt, zijn allebei binnen een jaar ruim 50 procent van hun waarde kwijtgeraakt. Maar het exchange traded fund wist zich beter staande te houden en veerde begin januari zelfs even op, nog voordat de toenemende zorgen bij Citigroup en Bank of America de sector op een pak slaag trakteerden.

Nog recenter zijn als gevolg van de dreigende nationalisering van banken de koersen van preferente bankaandelen echter scherp in waarde gedaald – zelfs die van hybride instrumenten als trust preferreds, die voorrang geven ten opzichte van de preferente aandelen die momenteel in het bezit zijn van de Amerikaanse overheid.

De koersen, waaronder die van Citigroup en Bank of America, herstelden zich enigszins nadat de regering had toegezegd kapitaal in noodlijdende banken te zullen injecteren via preferente aandelen, die in geval van een crisis kunnen worden omgezet in gewone aandelen. Zo’n stap zou de Amerikaanse belastingbetaler aan het eind van de rij van crediteuren doen belanden, na alle andere beleggers in preferente aandelen, als de zaken de verkeerde kant op zouden gaan.

Maar hoewel dat een volledig wegvagen van de bezitters van preferente aandelen minder waarschijnlijk maakt, zijn beleggers nog steeds bang dat de regering banken zou kunnen dwingen hun grotendeels toch al gekorte dividenduitkeringen op gewone aandelen te staken, evenals de dividenduitkeringen op preferente aandelen. Nu zelfs betrekkelijk sterke banken als JP Morgan de uitkeringen op gewone aandelen al kortwieken, maken beleggers zich terecht grote zorgen dat de preferente aandelen van sommige banken als volgende aan de beurt zouden kunnen zijn.

Een grootschalige opschorting van de dividenduitkeringen zou de koersen nog verder kunnen laten instorten. Dus ondanks de overduidelijke steun die het nieuwe kapitaalplan van de regering de preferente aandelen lijkt te bieden, hoeft het einde van de koersval nog niet in zicht te zijn.

Dwight Cass

    • Dwight Cass