Nieuwe premier voor Letland in crisis

De Letse president heeft vanochtend Valdis Dombrovskis aangewezen als nieuwe premier. Dombrovskis is lid van de grootste oppositiepartij in Letland, Nieuw Tijdperk.

De 37-jarige Dombrovskis, oud-minister van Financiën, volgt Ivars Godmanis op. Die trad vorige week vrijdag af, na groeiende onrust over de financiële crisis. De economie van Letland (2,3 miljoen inwoners) is in het laatste kwartaal met ruim 10 procent gekrompen.

Dombrovskis staat onder grote druk om snel een regering te vormen. De politieke onzekerheid in Letland heeft de paniek op financiële markten verder aangewakkerd. Gisteren moest de Letse Centrale Bank opnieuw ingrijpen om te voorkomen dat de nationale munt, de lat, teveel verzwakt.

Analisten vrezen dat broodnodige hervormingen vertraging zullen oplopen door de machtswisseling. Dinsdag kregen Letse staatsobligaties de ‘junkstatus’ van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Het is daarmee, met Roemenië, het tweede EU-land met zo’n lage waardering, die geld lenen moeilijk en duur maakt.

De EU schoot Letland gisteren te hulp. Brussel maakte alvast één miljard euro over. Dat is eenderde van de steun die in januari is toegezegd. Het geld is onderdeel van een breder, internationaal steunpakket van 7,5 miljard euro.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Letland 1,7 miljard euro toegezegd, de Wereldbank 400 miljoen euro. De rest komt uit landen met grote financiële belangen in de Baltische staat, zoals Zweden, Denemarken, en Finland, en ook uit Polen, Tsjechië en Estland. Die landen willen vooral voorkomen dat zij ‘besmet’ raken met de Letse problemen.

Letland moet in ruil voor de steun flink bezuinigen en hervormen, tot onvrede van de bevolking – medio januari braken zelfs rellen uit in de Letse hoofdstad. Een delegatie van het IMF vloog vorige week naar Riga, om te praten over de voorwaarden voor de steun.