Muiterij in Bangladesh breidt uit

De muiterij die gisteren uitbrak in het hoofdkwartier van de Bengaalse grenswacht in Dhaka heeft zich vandaag naar andere delen van het land verspreid. Bij schietpartijen en explosies gisteren in en rond de kazerne zijn bijna vijftig doden gevallen.

De muiterij gaat volgens de regering over de betaling van achterstallige salarissen, arbeidsvoorwaarden en de commandostructuur binnen de Bangladesh Rifles, een paramilitaire organisatie die vooral de grenzen bewaakt maar ook vaak leger en politie bijstaat bij ordehandhaving. De Rifles worden geleid door legerofficieren, maar een deel van de grenswachten willen commandanten uit hun eigen gelederen. De regering benadrukt dat het niet om een politiek conflict gaat. In Bangladesh zijn sinds de afsplitsing van Pakistan in 1971 meerdere staatsgrepen geweest.

Gisteren braken er schietpartijen uit in het hoofdkwartier in de hoofdstad Dhaka. Urenlang klonken er geweervuur en explosies, terwijl tientallen vrouwen en kinderen van de grenswachten vastzaten in het gebouw. Vanmorgen maakte de regering bekend dat er bijna vijftig doden zijn. Gistermiddag werd een vertegenwoordiging van de muiters ontvangen door de vorige maand aangetreden premier Sheikh Hasina. Zij beloofde hen amnestie en aandacht voor hun klachten als zij de wapens zouden neerleggen. Enkelen van hen droegen vanmorgen hun wapens en munitie over aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Daarna werd er toch weer geschoten rond het hoofdkwartier. In meer dan tien plaatsen in andere delen van het land braken schietpartijen uit. Het is onbekend of er slachtoffers zijn gevallen. De Bangladesh Rifles hebben tienduizenden paramilitairen gelegerd in kazernes in het hele land.

In Dhaka is het mobiele-telefoonverkeer vandaag stilgelegd. Sheikh Hasina waarschuwde vanmiddag met ingrijpen. „Leg onmiddellijk jullie wapens neer en ga terug naar de kazernes. Dwing me niet tot harde actie en stel mijn geduld niet tot voorbij tolereerbare grenzen op de proef”, zei ze in een televisietoespraak. Hasina zei „alles te doen wat nodig is om het geweld te beëindigen”. Volgens Bengaalse media hebben tanks zich daarna opgesteld in de woonwijk rond het hoofdkwartier.

Hasina won in december de verkiezingen die twee jaar waren uitgesteld. In die periode had een interim-regering met steun van het leger de macht. (AP, Reuters)