Moeilijke woorden duiden op gevaar

Rotterdam, 26 febr. - Als woorden moeilijk uit te spreken zijn, roept dat een gevoel van risico op. Mensen denken dat fictieve voedseltoevoegingen met moeilijk uitspreekbare namen (`hnegripitrom`) gevaarlijker zijn dan gemakkelijker uit te spreken additieven (`magnalroxate`). Ook schatten ze achtbanen met moeilijk uitspreekbare namen (`heammawihio`) als avontuurlijker én misselijkmakender in dan die met makkelijk uitspreekbare namen (`chunta`). Dat schrijven psychologen in het februarinummer van Psychological Science. Ze denken dat dat komt doordat de hersenen meer moeite hebben een moeilijke naam te verwerken, waardoor hij onbekender en gevaarlijker aandoet. Het is het spiegelbeeld van het zogeheten mere exposure effect, waarbij mensen iets meer gaan waarderen naarmate ze er langer aan blootgesteld zijn. Bijvoorbeeld de Eifeltoren, die de Parijzenaren vlak na de bouw lelijk vonden, maar nu zijn ze er trots op.