Lawinegevaar na veel sneeuw in de Alpen

Foto Reuters Aerial view of an avalanche in the town of Eisenerz in Austria's Styria province February 25, 2009. No injuries were reported. REUTERS/www.fotoflieger.at (AUSTRIA) REUTERS

Een luchtfoto van een lawine bij het Oostenrijkse Alpenstadje Eisenerz. Voor zover bekend waren er geen gewonden. De foto is gisteren genomen, onduidelijk is wanneer de lawine is ontstaan. De Alpen hebben dit jaar een sneeuwrijke winter. In de afgelopen tien dagen zijn er lokaal hoeveelheden van anderhalve meter gevallen.

De Oostenrijkse autoriteiten waarschuwden dinsdag dat er een „groot risico” op lawines is. Wintersporters wordt geadviseerd niet buiten de pistes te gaan. Communicatie met de buitenwereld werd op sommige plaatsen onmogelijk. Een aantal scholen werd gesloten en gebouwen werden geëvacueerd omdat daken door de sneeuw op instorten stonden.

De komende dagen valt er lokaal nog sneeuw op grote hoogte, in de dalen wordt het zacht.

Het sneeuwseizoen in de Alpen begon al eind oktober. Dat is vroeg in het jaar en opvallend na een reeks van twintig jaar met meest zachte winters en relatief weinig sneeuw, zo meldt het KNMI. In december werd het Alpengebied bedolven onder de sneeuw. Vooral in het noorden van Italië, Zwitserland en Oostenrijk viel bijzonder veel. In Oostenrijk werden vooral Karinthië en Tirol getroffen.