Japanse export bijna gehalveerd, grootste val in meer dan 50 jaar

Tokio. De Japanse export is vorige maand bijna gehalveerd. Het was de grootste val in meer dan 50 jaar. De ineenstorting van de export deed het handelstekort stijgen tot het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. De Japanse export kelderde in januari met 45,7 procent ten opzichte van december. Zowel de export naar Azië als die naar het Westen droogde op, zo liet de minister van Financiën in Tokio gisteren weten. Hoewel Japanse statistieken notoir onbetrouwbaar zijn en er altijd forse herzieningen volgen, is de neerwaarste trend onmiskenbaar. Gevreesd wordt nu dat de Japanse recessie langer zal duren en dieper zal zijn dan aanvankelijk werd gedacht. In het jongste kwartaal kromp de Japanse economie met 3,3 procent, zo`n 12 procent op jaarbasis. De Japanse export naar Azië kelderde met 46,7 procent, de vierde achtereenvolgende maandelijkse daling, maar wel de ergste. De export naar China zakte met 45,1 procent.

Lees een eerder stuk over de dure yen en de Japanse economie op nrcnext.nl/links